Waarom dit een belangrijke week voor crypto wordt: The Merge van Ethereum heeft grote impact

Nog iets minder dan 3 dagen te gaan voordat The Merge van Ethereum uitgevoerd wordt. Dit wordt het belangrijkste moment sinds de lancering van de blockchain van Ethereum in 2015. Tijd voor een terugblik en om te kijken naar de impact op Bitcoin en altcoins.

Impact op koers Ethereum

Na The Merge wordt de Ethereum-blockchain vrijwel onmiddellijk sneller, schaalbaarder en 99% energiezuiniger. In theorie is dit het beste wat Ethereum ooit is overkomen, zowel voor het netwerk en in potentie ook voor de koers van ether.

Of de koers ook echt stijgt na The Merge, of dat dit ingeprijsd is door de markt, of dat dit een geval buy the hype, sell the news wordt valt nog te bezien. Feit is wel dat de koers sinds begin juli met meer dan 700 euro is gestegen.

“Dit is het grootste dat Ethereum is overkomen sinds de lancering. Het kan letterlijk niet genoeg worden benadrukt hoe krankzinnig dit is dat we hier eindelijk zijn na zoveel jaren van onderzoek en ontwikkeling,” aldus Hudson Jameson.

Jameson werkte bijna vijf jaar bij de Ethereum Foundation, hoewel hij de rol meer dan een jaar geleden verliet, kijkt hij in een interview met TheBlock terug op de jaren van inspanning die zijn gestoken in de voorbereiding van The Merge.

Jaren gewacht op Ethereum Merge

Hij zegt dat hij onlangs de blogpost van de Ethereum Foundation weer las, hierin stond een geschatte data voor The Merge. “Ik voelde me een beetje zoals ik me voelde in 2015 toen ik super betrokken raakte bij Ethereum en elke dag een circus was. Ik had zoiets van: ‘Oh, dit is zo opwindend, dit is iets waar ik al jaren op heb gewacht en het komt eindelijk tot wasdom.'”

“Ik was in het begin geobsedeerd door bitcoin en cryptocurrency’s omdat ik vond dat er censuurbestendige en privacybevorderende technologie nodig was om mensen te helpen die zich in landen bevinden waar je geen informatie of geld in en uit kunt krijgen.”

Ethereum biedt meer dan Bitcoin

Toen Ethereum werd gelanceerd, was het Jameson duidelijk dat het meer mogelijkheden bood dan Bitcoin. “Je kunt een programma hebben dat draait dat niemand kan stoppen, niemand kan het stoppen, of je kunt alles op de blockchain schrijven en niemand kan het censureren. Dat is superkrachtig.”

Na The Merge zal Ethereum overstappen van proof of work, op proof of stake.

Groei Ethereum vertraagt ontwikkeling The Merge

Proof of stake is sinds de lancering van Ethereum het doel, zegt Jameson. Lange tijd konden de ontwikkelaars dat als een langetermijndoel beschouwen en zich concentreren op het blussen van kleinere branden. “Maar uiteindelijk begon Ethereum zo snel te groeien dat ze de milieu-impact van het proof-of-work consensusmodel van het netwerk niet langer konden negeren.”

“Dit had niet zo snel mogen gebeuren. Dat is tenminste mijn perspectief,’ zei Jameson. De snelle groei is geen slechte zaak, maar het heeft wel gevolgen.”

De groei van het aantal stakeholders heeft de snelheid van innovatie afgeremd. “We gaan in een ijzig tempo in vergelijking met wat we in 2015 waren, en dat is niet slecht. Dat betekent alleen maar dat we meer stemmen hebben, meer coördinatie te doen hebben, meer ideeën, meer dingen om over te discussiëren.”

Bitcoin staat alleen in energiediscussie

De overstap op proof of stake heeft niet alleen gevolgen voor Ethereum, maar in potentie ook voor Bitcoin. De beschikbare computerkracht op het netwerk van Ethereum zal direct tot 0 dalen, aangezien miners niet meer nodig zijn na de overgang.

Dit kan ervoor zorgen dat er nog meer oog is voor het energieverbruik van Bitcoin, iets wat echte bitcoiners zoals Dan Held ook zien. De community van Bitcoin staat vanaf dat moment alleen om de wereld (overheden en politici) te overtuigen dat proof of work al dat energieverbruik waard is.

Impact op Polkadot, Solana, Cardano en Avalanche

Het succes van Ethereum heeft geleid tot soortgelijke projecten, maar dan met een twist. Deze zogenaamde Ethereum-killers zoals Solana, Cardano, Avalanche en Polkadot hebben een argument minder om het publiek te overtuigen waarom zij beter zijn dan Ethereum.

Deze killers profileren zichzelf als milieuvriendelijkere alternatieven voor Ethereum. Zodra Ethereum overgaat op proof of stake, verliezen ze dat deel van hun waardepropositie.

Aan de andere kant, de meeste NFT’s worden bewaard op de blockchain van Ethereum. Na The Merge kunnen NFT’s hoogstens bekritiseerd worden op slechte smaak, maar niemand kan meer zeggen dat NFT’s slecht zijn voor het milieu.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • ik ken één alternatief die beter is dan dit alles en dat is bitgert.com een blockchain met 100.000tps en 1000den transacties per dollar. staat op 220 in coinmarketcap en komt van meer dan 4000 een jaar geleden. iedereen lijkt deze over het hoofd te zien, honderden projecten zijn gebaseerd op brise van bitgert, vroeger bitrise genaamd. ze zijn ook bezig met een eigen Operating systeem die veiliger is en stabieler dan windows, paybrise is een plugin voor wordpress en zelfs een eigen elektrische suv boordevol snufjes komt er aan.

    13 september 2022

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.