Meta wil cryptocurrency, leendiensten en NFT’s introduceren in apps

Meta (voorheen Facebook) wil crypto en leendiensten te integreren in zijn apps, meldt de Financial Times. Ondanks dat het mislukte om een eigen crypto te lanceren, gooit Zuckerburg de handdoek nog niet in de ring. Zou het binnenkort mogelijk zijn om crypto te gebruiken in de Meta apps?

Stel je voor; je kan gewoon een crypto-betaalverzoek sturen via Instagram of Whatsapp. Of je kan je digitale assets uitlenen aan je beste Facebook vriend. Dit zijn allemaal speculaties, maar wat betekent dit nou echt voor deze apps? De kant van Meta die daarover beslist, heet Meta Financial Technologies.

Een digitale asset, maar dan centraal

Deze tak van het bedrijf is volgens de Financial Times bezig om een nieuwe virtuele munt te ontwikkelen. Deze zou dan niet per se gebruikt worden voor bijvoorbeeld Instagram, maar voor juist de metaverse (die zij nog aan het ontwikkelen zijn). De naam is misschien wat geestiger dan de vorige crypto, maar wellicht hebben deze ‘Zuck Bucks’ meer succes dan voorloper ‘Diem’.

Echter, is het wel een crypto te noemen als een munt niet op de blockchain staat en daardoor ook niet decentraal is? De Financial Times zegt dat Meta neigt naar in-app tokens die centraal door het bedrijf zouden worden beheerd. Hoe kan het ook anders met Mark ‘data dief’ Zuckerburg?

Een andere poging om digitale assets te creëeren op apps zijn ‘creator coins’. Deze zijn bedoeld voor influencers op Instagram.

Niet de eerste munt

De Financial Times zegt dat Facebook al eerder een dergelijke munt introduceerde. Dan hebben we het niet over Diem, maar zelfs daarvoor nog. In 2009 lanceerde Facebook de ‘Facebook Credits’, een munt waarmee gebruikers aankopen konden doen in games zoals FarmVille. Dit werd echter in 2013 stopgezet, omdat het te duur was om te onderhouden.

Facebook wil NFT’s

Ander sappig nieuws: volgens een memo dat vorige week intern werd gedeeld, is Meta van plan om in mei te starten met NFT’s op Facebook. Het lijkt alsof geen enkele social media zonder kan.

Mei is erg dichtbij. Dus het kan zijn dat we zometeen – net als Twitter – van een mooie zeshoekige profielfoto mogen genieten? Of wordt het meer dan dat? “NFT’s kunnen in de toekomst geld opleveren via vergoedingen en/of advertenties”, aldus een intern document volgens de Financial Times. Dus wellicht krijgen deze NFT’s meerdere use-cases.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.