Moederbedrijf Facebook en Instagram afgestraft voor teleurstellende metaverse

Niet alles wat nieuw is, is per se goed. De metaverse leek het nieuwste, winstgevende speeltje te worden voor techneuten en utopisten, maar de markt bepaalt anders. De aandelenkoers van Meta, moederbedrijf van Facebook, is donderdag met 25% gedaald.

Beleggers niet blij met metaverse

De harde koersdaling van Meta suggereert dat beleggers niet al te blij zijn met de metaverse-strategie van CEO Mark Zuckerberg. Door de daling is de marktkapitalisatie gedaald tot onder 265 miljard dollar.

Vorig jaar was Meta nog meer dan 1 biljoen dollar waard en sinds het begin van het jaar zijn de aandelen met meer dan 61% gedaald.

Bron: Tradingview

Afgelopen woensdag werden de kwartaalcijfers van Meta gedeeld. Elk kwartaal moeten Amerikaanse bedrijven waarvan de aandelen openbaar te verhandelen zijn, hun cijfers delen.

Metaverse afdeling verliest 3,7 miljard dollar

In de rapportage valt te lezen dat Reality Labs, de metaverse-divisie, in het derde kwartaal 3,7 miljard dollar verloor. De verliezen van deze afdeling zijn hiermee geklommen tot 9,4 miljard dollar in totaal.

Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en Whatsapp, rapporteerde een kwartaalomzet van 27,7 miljard dollar, dit betekent een daling van meer dan 4% op jaarbasis en de tweede achtereenvolgende kwartaaldaling. De winst daalde met 52% tot 4,4 miljard dollar.

Zuckerberg blijft vertrouwen in metaverse

Tijdens een gesprek met analisten probeerde Zuckerberg beleggers te verzekeren dat zijn strategie op lange termijn dividend zou uitbetalen. Hij blijft onverminderd vertrouwen hebben in de metaverse.

‘Kijk, ik begrijp dat veel mensen het misschien niet eens zijn met deze investering in de metaverse, maar voor zover ik kan zien, denk ik dat dit heel belangrijk gaat worden.’ zei Zuckerberg.

‘Ik denk dat het een vergissing zou zijn als we ons niet zouden concentreren op een van deze gebieden waarvan ik denk dat ze van fundamenteel belang zullen zijn voor de toekomst.’

Metaverse nog lang niet lucratief

Zuckerberg zegt dat de metaverse strategie van zijn bedrijf ook augmented reality en neurale interfacetechnologieën omvat, maar deze bevinden zich nog in fasen van onderzoek en ontwikkeling.

Beleggers hebben publiekelijk hun ongenoegen geuit en hebben Zuckerberg opgeroepen om de uitgaven aan de metaverse in toom te houden. Veel analisten verwachten dat het nog jaren duurt voordat de metaverse lucratief kan zijn.

Koersverwachting Meta verlaagd

Morgan Stanley verlaagde donderdag het aandeel vanwege hogere uitgaven. Analist Brian Nowak verlaagde zijn koersdoel van 205 dollar naar 105 dollar. Hij verwacht dat de problemen van het bedrijf aanhouden naarmate Meta de uitgaven blijft verhogen om zijn AI-mogelijkheden uit te bouwen.

John Blackledge van Cowen verlaagde zijn koersdoel van 205 dollar naar 135 dollar, daarbij verwijzend naar het hogere bedrijfs- en kapitaaluitgaven.

En Jim Cramer, de schreeuwende analist? Kijk zelf maar:

Hadden we dit kunnen zien aankomen?

Ergens hadden we dit kunnen zien aankomen. Altimeter Capital Management is een van de grote aandeelhouders van Meta, en zij schreven eerder dat Meta het personeelsbestand met 20% moest verlagen. Daarnaast zouden investeringen moeten afnemen, en moeten de uitgaven van Reality Labs beperkt worden tot 5 miljard dollar per jaar.

Nog geen maand geleden vertelde Zuckerberg aan werknemers dat Meta het aannemen en herstructureren van teams stopzette om kosten te besparen. Niet alleen de cryptomarkt zit kennelijk in een bearmarkt.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.