Dit is waarom politici geen Mark Zuckerberg metaverse willen voor kinderen

Twee Amerikaanse politici stuurden een brief aan Mark Zuckerberg. Ze vroegen hem om de Horizon Worlds Metaverse-app niet beschikbaar te maken aan jonge personen. Ze maken zich onder andere zorgen om de veiligheid van de kinderen.

De Wall Street Journal schreef gisteren dat twee Democratische senatoren Ed Markey en Richard Blumenthal verantwoordelijk zijn voor deze brief.

Kinderen en tieners beschermen

Zij maken zich zorgen om de vaak besproken effecten van social media op jonge individuen. De senatoren impliceren dat Meta niet genoeg doet om de jeugd te beschermen tegen de effecten van online socialmediaplatforms. In de brief staat:

‘In het licht van het falen van uw bedrijf om kinderen en tieners te beschermen en een groeiende hoeveelheid bewijsmateriaal dat wijst op bedreigingen voor jonge gebruikers in de metaverse, raden wij u aan dit plan onmiddellijk te stoppen.’

Naast veiligheid, maakten de politici zich ook zorgen om andere dingen, zoals dat onderzoek liet zien dat VR kan leiden tot misselijkheid en overbelasting van het oog.

Vaker klachten over veiligheid kinderen

De twee politici zeggen zich dus zorgen te maken om de veiligheid van kinderen, en de diensten van Meta (voorheen Facebook) hebben wat dat betreft een roerig verleden.

Een bug in het chatprogramma Messenger Kids stond kinderen tussen 6 en 12 toe om in sommige gevallen met vreemden te praten. Daarnaast heeft Meta eerder kritiek gekregen op Horizon Worlds, zoals de app van hun metaverse heet. Maar dit ging om het gedrag van individuen, van personen die zich ongepast gedroegen.

Stel dat het Meta lukt om de meest veilige, inclusieve, digitale omgeving ooit te maken, dan zijn nog steeds niet alle plooien gladgestreken. In Europa zijn namelijk ook politici en regelgevers.

Is er ruimte voor concurrentie?

Het mededingingsrecht is in Europa vrij uitgebreid, wat betekent dat er ruimte moet zijn voor concurrentie. Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging, merkte op: ‘Het is tijd voor ons om te vragen hoe gezonde concurrentie eruit zou zien in de metaverse.’

De EU-commissaris heeft eerder soortgelijke verklaringen afgelegd en deelt ook de mening van haar Amerikaanse evenknieƫn. Net als de twee senatoren vindt ze dat Meta prioriteit moet geven aan de veiligheid van gebruikers.

Je zou bijna medelijden krijgen met Zuckerberg. Bijna.

Zuckerberg kan wel tegen kritiek op zijn bedrijven, er is al decennia kritiek. Maar ook financieel gaat het niet helemaal lekker. Vorig jaar had Meta namelijk flinke verliezen geleden. De afdeling die verantwoordelijk is voor de metaverse en virtual reality leed een verlies van 13,7 miljard dollar.

Virtual Reality en de metaverse

VR en metaverse? Even een snelle uitleg:

De metaverse is een term die wordt gebruikt om een ā€‹ā€‹immersieve digitale wereld te beschrijven die wordt gecreĆ«erd door het samensmelten van fysieke en digitale realiteiten. Het is een geavanceerde vorm van virtual realiteit (VR) waarin gebruikers kunnen interacten met een computergegenereerde omgeving en met elkaar in real-time.

Verwacht wordt dat men het beste uit de metaverse kan halen, door niet achter een scherm te zitten, maar door een VR-bril op te zetten.

Wat heeft metaverse met crypto te maken?

Een van de overeenkomsten tussen metaverse en crypto is dat beide concepten decentralisatie en digitale activa als kernideeƫn hebben. In de metaverse kunnen gebruikers bijvoorbeeld digitale items kopen en verkopen, zoals virtuele grond, kleding, accessoires en andere activa, die kunnen worden opgeslagen en verhandeld op blockchain-gebaseerde platforms.

Op dezelfde manier biedt de crypto-industrie een alternatief voor traditionele financiĆ«le systemen, met digitale valuta’s en tokens die door gebruikers kunnen worden verhandeld zonder tussenkomst van derden.

Bovendien kan de opkomst van metaverse nieuwe mogelijkheden bieden voor crypto-gerelateerde bedrijven. Het gebruik van blockchain-technologie kan bijvoorbeeld helpen bij het creƫren van een transparant en veilige economie in de metaverse.

Contentspecialist gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor Belgiƫ.