Maakt Mexico van Bitcoin legaal betaalmiddel? Wel als het aan dit wetsvoorstel ligt

De Mexicaanse politicus Indira Kempis heeft een wetsvoorstel ingediend dat van bitcoin wettig betaalmiddel in het land zou maken. Het doel is om de financiële inclusie van Mexicaanse burgers te verhogen. De centrale bank van Mexico is echter tegen de introductie van bitcoin in het financiële systeem van het land.

Momenteel heeft een groot deel van de bevolking moeite om toegang te krijgen tot financiële producten en bijbehorend onderwijs. In april van dit jaar, tijdens de Bitcoin Conference in Miami, kondigde Kempis al aan dat ze bezig was met deze wetgeving.

Bitcoin en Mexicaanse peso

Met dit nieuwe wetsvoorstel zou Mexico in de voetsporen kunnen treden van El Salvador en de Centraal-Afrikaanse Republiek, beide landen hebben bitcoin geaccepteerd als wettig betaalmiddel. Het initiatief van senator Kempis wijzigt de huidige monetaire wetgeving, waarin alleen de peso een legaal betaalmiddel is. In het voorstel staat letterlijk (oké, niet letterlijk, aangezien het vertaald is naar het Nederlands) dat bitcoin kan helpen om de financiële geletterdheid van veel burgers te verbeteren.

“Het is hervormd door toevoeging aan artikel 2 van de monetaire wet van de Verenigde Mexicaanse Staten en luidt als volgt: artikel 2 Bitcoin (BTC) zal worden beschouwd als een wettig betaalmiddel in de Mexicaanse Republiek.”

Gebrek aan financiële inclusie

In het voorstel valt te lezen dat Mexico vergeleken met buurlanden minder financiële inclusie heeft en dat de burgers weinig kaas hebben gegeten van hoe om te gaan met hun financiën. Volgens het voorstel heeft 56% van de Mexicaanse bevolking nog steeds geen toegang tot een bankrekening, wat betekent dat meer dan 67 miljoen mensen nog steeds geen toegang hebben tot de meest elementaire financiële instrumenten.

In dezelfde geest heeft 68% van de burgers geen toegang tot financiële educatie, waardoor de meeste Mexicanen ogenschijnlijk niet in staat zijn om weloverwogen beslissingen te nemen over sparen, hypotheken of hoe om te gaan met krediet.

Liever cryptocurrency van centrale bank

Het door senator Kempis voorgestelde wetsvoorstel druist echter in tegen de koers die de regering en de centrale bank van Mexico hebben gevolgd. In januari kondigde de centrale bank aan dat het werkte aan de oprichting van een digitale peso, een eigen digitale valuta van de centrale bank (CBDC). Naar verwachting zal deze in 2024 in omloop worden gebracht als een manier om Mexicanen te helpen bij hun financiële inclusieproblemen .

Victoria Rodriguez, de president van de centrale bank, zei dat de nieuwe soevereine digitale valuta meer burgers zal laten kennismaken met bankieren.

“De digitale munteenheid streeft naar het genereren van betaalmiddelen die gericht zijn op financiële inclusie, het uitbreiden van opties voor snelle, veilige, efficiënte en interoperabele betalingen in de economie en het implementeren van aanvullende functionaliteiten op de (bestaande) betaalmiddelen, zoals automatiseringsmechanismen, programmeerbaarheid, en innovatie.”

Liever geen bitcoin bank in Mexico

Daarnaast zei de minister van Financiën van Mexico, Arturo Herrera, in juni dat het gebruik van cryptocurrency’s binnen het Mexicaanse financiële systeem verboden was, waarbij hij opmerkte dat het verbod op korte termijn waarschijnlijk niet zou veranderen. Deze maatregel werd aangekondigd nadat Ricardo Salinas Pliego, een van de rijkste mannen in Mexico, zei dat hij eraan werkt om Banco Azteca de eerste bank te maken die bitcoin in het land zou accepteren.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.