mf doom

Favoriete rapper van je favoriete rapper veilt NFT maskers op blockchain

Rapper MF DOOM kondigde vandaag zijn intrede in de wereld van blockchain en cryptocurrency aan, in samenwerking met het digitale kunstplatform Illust Space. Hij biedt 11 augmented reality-maskers aan voor de veiling in de vorm van non fungible tokens (NFT). Dit zijn unieke tokens, en kunnen gezien worden als verzamelobjecten.

Iconisch metalen masker

Volgens het persbericht zijn de maskers zijn geïnspireerd op het masker waar de rapper bekend mee is geworden. Sinds 2000 draagt MF Doom een metalen masker en maakt de underground rapper muziek. Zijn muziek staat vooral bekend om technische hoogstandjes, waar veel bekende rappers hun kunsten van geleerd hebben.

MF staat voor Metal Face en Doom is gebaseerd op de aartsvijand van de Fantastic Four, een groep superhelden van Marvel. Zijn echte naam is Daniel Dumile.

Op het eerste gezicht is zijn uitstapje naar crypto een verbijsterende zet, de notoir ongrijpbare MF DOOM verwijst al een tijdje naar nieuwe muziek. Zijn beslissing om een uitstapje te maken naar blockchain-technologie, in plaats van bijvoorbeeld een vervolg op Madvillainy, komt hem op kritiek te staan van sommige hiphopcritici. Laten we maar zeggen dat ze gewoon enorm uitkijken naar zijn nieuwe album.

Maar het is logisch dat een kunstenaar die gefixeerd is op privacy en anonimiteit, aangetrokken zou worden tot het idee van decentralisatie.

Primeur voor augmented reality kunst

De veiling van de digitale maskers van MF DOOM is een primeur in de gedecentraliseerde financiële sector, aangezien Smart Contracts en de ERC-721 (Non-Fungible Tokens) -standaard worden gebruikt om waarde vast te stellen voor augmented reality-kunst. Dit is een kunstvorm die niet kan worden gemonetariseerd met behulp van traditionele taxatiemodellen.

Dit is echt kunst

Tim Prochak, de CCO van Illust Space’s zegt dat de op DOOM geïnspireerde AR-tokens de ‘perfecte eerste use-case’ voor hun eigen AR-platform zijn. Dat komt door de iconische status van het masker binnen hiphop en het potentieel om te verzamelen. Prochak zegt ook dat de ‘dit-is-feitelijke-kunst-factor’ belangrijk is. De AR DOOM-maskers worden geveild in twee rondes, waarvan de eerste aanstaande vrijdag plaatsvindt.

Wereld van morgen vormgeven

Prochak zegt dat het potentieel van deze technologie veel verder reikt dan MF DOOM, en leidt tot bredere vragen over hoe de beslissingen die makers en technologen vandaag nemen, de wereld van morgen zullen vormen. Hij noemt dit een interactieve digitale laag die bovenop de echte wereld rust, toegankelijk via platforms zoals Illust Space.

‘COVID heeft ons op een kruispunt van cultuur gebracht’, aldus Prochak. ‘In Europa zie je grote instellingen stoppen, zie je live muzieklocaties veranderen in andere dingen. Ik wil AR-monolieten zien opduiken, zodat we weer gedeelde sociale ervaringen kunnen opdoen. Het zou muzikanten in staat moeten stellen om de controle terug te nemen, het zou artiesten in staat moeten stellen om in deze nieuwe zone te creëren en daadwerkelijk in staat te zijn om de wereld te illustreren.’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

DOOM STAY IN QUARANTINE

Een bericht gedeeld door MF DOOM. ALL CAPS. (@mfdoom) op

Houd markt NFT in de gaten

NFT’s zijn hip, zelfs veilinghuis Christie’s heeft er eerder deze maand één ter veiling aangeboden, als onderdeel van een kunstwerk dat werd verkocht voor een recordbedrag van 131.250 dollar. En DOOM is niet de enige soort van bekende die dit jaar nieuws haalde: Paris Hilton verkocht in augustus een digitaal schilderij van haar kat, Munchkin, als een NFT.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.