Bill Gates wil dat je bitcoin gebruikt om je te identificeren

Microsoft kondigde gisteren de bèta lancering aan van zijn open-source gedecentraliseerde identiteitsysteem genaamd ION. Het systeem is gebouwd als tweede laag over de blockchain van bitcoin. Eerder schreven we al over het plan dat Microsoft had, maar nu is de eerste werkende versie van het systeem live.

Digitaal en decentraal identificeren

Microsoft spreekt zelf van Decentralized Identifiers (DID’s). Dat zijn verifieerbare, gedecentraliseerde identiteitsgegevens. Met het systeem kunnen gebruikers zelf DID’s maken en online zetten, denk bijvoorbeeld aan rijbewijzen of universiteitsdiploma’s. Maar ook persoonlijke gegevens om op websites in te loggen, iets als DigID in Nederland. De decentrale aard van het systeem zorgt ervoor dat je zelf de volledige controle hebt over je eigen gegevens.

Daniel Buchner is ontwikkelaar bij Microsoft: “We zijn blij te zien dat ION de sprong naar het Bitcoin mainnet maakt voor zijn publieke bèta. ION is een open, publiek, toestemmingloos ‘Layer 2’-netwerk, gebouwd op open source-code die iedereen kan bekijken, uitvoeren en bewerken.”

Buchner voegde eraan toe dat ION vanaf het begin is ontworpen om “onafhankelijk te opereren van gecentraliseerde partijen en vertrouwde tussenpersonen,” daar hoort dus ook Microsoft zelf bij.

Het netwerk is naar eigen zeggen volledig decentraal. Dat betekent geen bijbehorende tokens, vooraf uitgekozen nodes of een gecentraliseerd consensusmechanisme. “De blockchain van bitcoin is het enige consensus die ION nodig heeft.”

Macht in eigen handen

Buchner gaat verder:  “Aangezien je zelf de keys van je DID in bezit hebt, en alle operaties lokaal worden gesigneerd op je apparaat, heb je de zekerheid dat alleen jij veranderingen kan aanbrengen aan je DID.”

Op dit moment kunnen ION-gebruikers al hun eigen DID’s aanmaken en OpenID Self-Issued DID’s gebruiken om zich aan te melden op sites, apps en diensten die de service ondersteunen. Daarnaast kunnen bedrijven en andere entiteiten ION gebruiken om digitale verifieerbare referenties aan hun gebruikers te verstrekken.

In de komende maanden zijn de ION-ontwikkelaars van plan om de community te laten groeien en extra feedback en bijdragen te verzamelen, waaronder nieuwe use cases en hackathons. Gebruikers kunnen de voortgang van het project volgen op de GitHub van ION. De lancering van de definitieve versie volgt dit najaar.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Ik ga mijn diploma’s op de blockchain zetten. Ik hoop dat er plaats genoeg is!!!

    25 september 2020