Beursgenoteerd MicroStrategy koopt voor 250 miljoen dollar aan bitcoin, opeens stijging van 18%

Update 11 augustus: MicroStrategy heeft bekend gemaakt dat ze voor 250 miljoen dollar 21.454 bitcoins hebben gekocht. Michael J. Saylor, de CEO zegt:

‘Deze investering weerspiegelt onze overtuiging dat Bitcoin, als ‘s werelds meest gebruikte cryptocurrency, een betrouwbare waardeopslag is en een aantrekkelijk investeringsmiddel met een groter potentieel voor waardevermeerdering op de lange termijn dan het aanhouden van contanten. Sinds de oprichting meer dan tien jaar geleden is Bitcoin naar voren gekomen als een belangrijke toevoeging aan het wereldwijde financiële systeem, met kenmerken die nuttig zijn voor zowel individuen als instellingen. MicroStrategy heeft Bitcoin erkend als een legitiem investeringsmiddel dat superieur kan zijn aan contanten en heeft daarom van Bitcoin het grootste belang gemaakt in haar treasury-reservestrategie.’

Hoe reageert de aandelenmarkt op het persbericht van MicroStrategy? Het aandeel MSTR maakt opeens een beweging van +18%.

Over MicroStrategy

Onderstaande tekst is op 8 augustus geschreven.

MicroStrategy investeert in bitcoin, omdat ze een veilige kapitaalbasis zoeken. ‘We hebben die kapitaalbasis nodig om onze investeerders, onze werknemers, onze klanten en onze partners te verzekeren dat we goede en slechte tijden zullen overleven.’

Dollar wordt zwakker

Mocht het fabeltje nog de rondte doen dat institutionele partijen niet in bitcoin investeren, dan kan dat ontkracht worden met weer een tegenargument. Er is namelijk weer een beursgenoteerd bedrijf (ter waarde van miljarden dollars) die investeerders vertelt dat ze een deel van hun activa in bitcoin investeren. De reden is om zich te kunnen wapenen tegen een steeds zwakker wordende dollar.

Het is opeens niet ondenkbaar dat bitcoin een steeds groter deel van verschillende beleggingsportfolio wordt. Bitcoin biedt investeerders veel opwaartse voordelen en kan als verzekering dienen tegen politieke risico’s.

Instellingen en bedrijven kiezen bitcoin

De vraag naar bitcoin wordt steeds groter naarmate de prijs van het digitale activum nieuwere hoogtepunten bereikt. Van de opkomst van institutionele investeringsfondsen tot de enorme vraag van particuliere en macro-investeerders, de fundamenten van bitcoin schetsen een zeer optimistisch beeld.

Er is één katalysator die wordt genegeerd en die kan leiden tot verdere kapitaalinstroom naar Bitcoin: bedrijven.

Bedrijfsportfolio van MicroStrategy

MicroStrategy, een bedrijf voor analysesoftware, wil investeren in edelmetalen en bitcoin om hun balans te versterken. Terwijl het bedrijf winst uitkeert aan zijn aandeelhouders, wil het wat geld vasthouden voor interne investeringen om het bedrijf te laten groeien.

Phong Le, CFO van MicroStrategy, vertelde analisten tijdens een bijeenkomst over kwartaalwinsten dat het bedrijf 250 miljoen dollar zou investeren in aandelen, zilver, goud en bitcoin.

Medeoprichter en CEO Michael Saylor rechtvaardigde later de noodzaak van deze investeringen:

‘Dat gezegd hebbende, moeten we een gezonde kapitaalbasis behouden. Het is het equivalent van onze schenking als instelling en we hebben die kapitaalbasis nodig om onze investeerders, onze werknemers, onze klanten en onze partners te verzekeren dat we goede en slechte tijden zullen meemaken. Dus hoewel het voor ons potentieel verwaterend is om dat kapitaal in dollars te dragen, betekent dat niet dat we het kapitaal niet nodig hebben. Vandaar dat als we kijken naar activa, goud, zilver, bitcoin en aandelen allemaal aan het groeien zijn, terwijl de dollar verzwakt.’

Kapitaalbasis vergroten

Naast hedgefondsen zoals Renaissance Technologies en Tudor Investment Corp, kijken traditionele bedrijven ook naar financiële markten om hun kapitaalbasis te vergroten. Elk overheidsbedrijf heeft enkele investeringen, of het nu in één activum is of in verschillende activa.

Zo had Apple eind 2019 170 miljard dollar aan langetermijninvesteringen en 40,39 miljard dollar aan kortetermijninvesteringen op de balans. Naarmate de dollar verzwakt, zal kapitaal naar risicovolle activa gaan om te voorkomen dat deze bedrijven hun koopkracht verliezen.

Grote bedrijven zoals Apple en Microsoft geven de voorkeur aan aandelen, omdat deze meer liquide zijn. Bitcoin kan zijn eigen unieke plaats in een bedrijfsportfolio veroveren. Hoewel de bitcoin koers zich in 2020 nogal risicovol gedroeg, fungeert bitcoin ook als een verzekering tegen politieke en monetaire onzekerheid.

Over monetair gesproken: Als centrale banken deze monetaire discours blijven lopen, met lage rentes en een geldprinter die blijft draaien, zullen meer bedrijven overwegen om bitcoin aan hun portfolio’s toe te voegen. Zeker als de yield op obligaties verwaarloosbaar worden.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.