Tip voor nieuwkomers: ‘niet all-in gaan maar koop op vaste momenten bitcoin’

Jared zit al jaren in cryptocurrency en hij deelt zijn ervaringen op Medium. In een van zijn nieuwste artikelen pleit hij voor ‘dollar cost averaging’ ofwel je crypto aankopen middelen. En dat is zeker voor nieuwkomers die voor de lange termijn willen investeren interessant.

Ben ik te laat om in te stappen? Moet ik nog even wachten?

Bitcoin is nog niet zo lang geleden weer over de grens van tienduizend dollar gegaan. Als je naar de koers van 2019 kijkt dan zie je dat bitcoin bezig is aan een enorme opmars. We begonnen het jaar schommelend tussen de drieduizend dollar en kijk waar we nu staan! Nu is de vraag voor velen, die nog geen bitcoin hebben maar wel graag willen instappen: ben ik te laat? Moet ik wachten op een lagere buy-in prijs?

Diezelfde vraag wordt niet alleen nu (bij het passeren van een waarde van tienduizend dollar) gesteld, die werd in januari van dit jaar ook al gesteld. “Moet ik wachten tot bitcoin onder de drieduizend dollar is?” In plaats van te wachten op de ideale inkoopprijs, schrijft Jared dat al deze mensen hun aankopen betere kunnen middelen, in plaats van te wachten op het juiste moment. Het juiste moment is namelijk bijna niet te voorspellen in zo’n bewegelijke markt.

Wat is middelen?

Investopedia omschrijft dollar cost averaging als volgt: “Dollar-Cost Averaging is a strategy that allows an investor to buy the same dollar amount of an investment on regular intervals. The purchases occur regardless of the asset’s price.” Je koopt dus voor een vast bedrag op een vast moment in de week of in de maand bitcoin. Ongeacht hoe de koers op dat moment staat.

Een paar voorbeelden:

 • Stel je hebt duizend euro te besteden. In plaats van dat bedrag in een keer uit te geven aan bitcoin, kan je er ook voor kiezen om gedurende tien weken elke week op maandag om 09:00 voor honderd euro in te kopen. Dit maakt je portfolio minder kwetsbaar, de kans is kleiner dat je op het hoogste punt hebt ingekocht.
 • Een andere veelgebruikte strategie is om te middelen op basis van wanneer je salaris gestort wordt. Besteed elke keer dat je je salaris uitbetaald krijgt direct twee procent (of meer/minder) om crypto in te slaan.

De voordelen op een rijtje

Jared zet de voordelen van middelen op een rijtje:

 • Je loopt minder risico dan bij grote aankopen of dan all-in te gaan.
 • Je neemt stress weg om het juiste moment te timen om in te stappen.
 • Je hebt veel minder last van FOMO, omdat je toch gemiddeld inkoopt.
 • Je bouwt je portfolio geleidelijk op, hierdoor behoud je je interesse in bitcoin, ook al zakt de koers.
 • De impact van de volatiliteit op korte termijn wordt weggenomen, het gaat namelijk om de lange termijn.
 • In de tweet hieronder wordt uitgelegd dat de meeste opwaartse actie van bitcoin wordt behaald binnen tien verschillende dagen per jaar. Deze maak je dan allemaal mee.

Dit artikel is geen beleggingsadvies maar een samenvatting van het artikel van Jared op Medium. 

Nog een bitcoin tip voor beginners is de app BLOX. Met deze gratis app voor iOS en Android investeer je snel en simpel in de grootste cryptocurrency’s. Maak op een speelse wijze kennis met cryptocurrency en leer om te gaan met de koers.

Lees alles over BLOX


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Ik zie wel vaker mensen all-in gaan wanneer het niet verstandig is

  24 juni 2019
 • It is the best time to make some plans for the longer term and it is time to be happy.
  I’ve read this put up and if I may I want
  to suggest you few fascinating things or suggestions.

  Perhaps you could write subsequent articles regarding this article.
  I desire to learn more issues about it!

  4 oktober 2019