Cryptocurrency beurs blijkt oplichting, 3 miljard euro aan bitcoin gestolen

Twee Zuid-Afrikaanse broers, Ameer en Raees Cajee, zijn naar verluidt verdwenen en hebben 3,02 miljard euro aan bitcoin meegenomen. De twee broers zijn de makers van het cryptoplatform Africrypt, het zou gaan om 69 duizend gestolen bitcoins. Het verhaal komt van de Amerikaanse nieuwssite Bloomberg.

Ontbrekende bitcoin

De twee broers zijn dus de drijvende krachten achter Africrypt, dat eerder dit jaar voor het eerst tekenen van problemen vertoonde. Investeerders huurden een advocatenkantoor in om de zaak te onderzoeken nadat Ameer Cajee had gezegd dat het bedrijf in april het slachtoffer was geworden van een hack. Op dat moment had het bedrijf voor meer dan 3,35 miljard euro aan bitcoin.

Volgens Bloomberg vroeg hij investeerders om het incident niet aan de autoriteiten te melden, wat eigenlijk ook een teken aan de wand is. De reden? Dit zou het proces van het terugvorderen van de fondsen vertragen. Kort daarna gingen investeerders echter toch in zee met advocatenkantoor Hanekom Attorneys in om het incident te onderzoeken.

Bitcoin moeilijk te traceren

Volgens het artikel verloren werknemers van het bedrijf de toegang tot back-endplatforms zeven dagen voordat de oprichter de vermeende hack onthulde. De Zuid-Afrikaanse politie heeft al contact opgenomen met andere exchanges om er voor te zorgen dat de bitcoins daar niet verhandeld kunnen worden. De twee broers zijn echter niet van gisteren, de bitcoins zijn door mixers en tumblers gehaald zodat het moeilijk is om deze fondsen te traceren.

Uiteraard is de website van Africrypt offline gehaald. De broers Cajee lanceerden Africrypt in 2019 en beloofden investeerders een goed rendement voor hun geld.

Oplichting komt op geld af

Er valt veel te verdienen met cryptocurrency, niet alleen door te traden, maar ook door diensten aan te bieden. En waar geld te verdienen valt, daar komen geheid oplichters op af. Kijk voor de gein maar eens in je spambox van je e-mail, of onder elke willekeurige YouTubevideo over cryptocurrency. En hoe groter de goudpot, des te groter de scam. Cryptobeurzen beheren de allergrootste digitale goudpotten en veel doen er alles aan om hackers en fraudeurs buiten de deur te houden, maar helaas kan dit nooit 100% waterdicht zijn.

Chainalysis schreef in zijn Crypto Crime Report 2021 op dat illegale activiteiten, gemeten naar de hoeveelheid betrokken fondsen, sinds 2019 aanzienlijk zijn afgenomen, maar toch een probleem bleven. Het gaat om ongeveer 10 miljard dollar (8,5 miljard euro) aan transactievolume. Dit soort cijfers worden door regeringen gebruikt (misbruikt) om regulering in te voeren te pleiten voor betere toezicht op de markt. Maar omdat het zo’n nieuwe beleggingscategorie is, is het moeilijk voor hen om een ​​pasklare oplossing te bedenken. Bovendien blijkt het gedecentraliseerde karakter van de markt een harde noot om te kraken.

Toch zetten regeringen middelen in om een ​​effectief kader te vormen. In Nederland richten die regels zich voornamelijk op diensten waarbij je cryptocurrency kan omzetten naar euro’s (en andersom). Er zijn uitzonderlijke hooggeplaatsten die nog verder willen gaan, CPB-directeur Pieter Hasekamp riep vanaf zijn eiland dat hij alle cryptocurrency’s wil verbieden.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Als je dit weer leest heeft Hasekamp gewoon gelijk. Als je je geld niet verliest aan een crash is het wel omdat de beheerders er met je geld vandoor gaan. Het is gewoon één grote pot nat.
    Om het spelletje in stand te houden zijn in de toekomst veel nieuwe instappers nodig en zij moeten gewoon beschermd worden tegen al deze ongein.

    24 juni 2021
    • @Harold: nee niet echt. Je hebt misschien nog niet van “not your keys, not your coins” gehoord? Het is geen pot nat, maar een keuze die je maakt als gebruiker. Gemakzuchtig en al je geld op de exchange laten staat is altijd al een risico geweest. Als je slim bent zet je een (te) groot bedrag niet op de exchange maar op een hardware wallet. Zoals altijd moeten mensen zelf inlezen en dan pas handelen. Dat had jou ook geholpen bij je tekst, dan had je geweten dat wat je nu schreef onzin is. Maar goed, voor deze onzin tekst ben je natuurlijk niet beschermd door Hasekamp. Dus ja wiens schuld is het? Dom handelen ligt aan de mens zelf, niet aan de wet(gever) of aan een systeem.

      Die eigenaren gaan ze nog wel pakken. Wellicht nu niet, maar dan over enkele jaren. Bitcoin is niet anoniem en uitcashen wordt steeds moeilijker als crimineel door alle anti-witwaswetgeving. Zo’n enorm bedrag kan je niet zomaar omzetten zonder dat er vragen komen of een geavanceerde KYC procedure te doorlopen. Kortom traceerbaar en uiteindelijk te herleiden. Zelfs geldezels lopen verhoogd risico op vervolging vanwege dat de blockchain voor altijd inzichtelijk blijft en wereldwijd wetgeving+tools+KYC verbeteren.

      27 juni 2021