Miljardair Stanley Druckenmiller gokt op bitcoin vanwege speltheorie
Miljardair en investeerder Stanley Druckenmiller was te gast bij CNBC om te praten over inflatie en de sterkte van de dollar. Ofja, zwakte eerder. Hij zegt dat hij veel bitcoin heeft, maar nog meer goud bezit.
Digitale dinosaurus
Druckenmiller noemt zichzelf een dinosaurus, maar kan niet om de potentie van bitcoin heen.
High quality version of Drunkenmiller’s Bitcoin interview. pic.twitter.com/uBvkYDMA1z
— Steven (@Dogetoshi) November 9, 2020
‘Bitcoin zou een activaklasse kunnen zijn die zowel voor millennials als voor het nieuwe geld aan de westkust een grote aantrekkingskracht hebben als waardeopslag’, zegt Druckenmiller. Hij spreekt vanuit ervaring, de miljardair werkte eerder als hedgefondsbeheerder en is de oprichter was van Duquesne Capital. Dit fonds was actief vanaf 1981 tot 2010.
Bitcoin is het nieuwe goud
Druckenmiller benadrukte dat de bitcoin-markt steeds stabieler wordt sinds de lancering 13 jaar geleden. Hij zegt dan ook dat investering in bitcoin te vergelijken is met het investeren in goud.
‘Ik bezit veel meer keer goud dan dat ik bitcoin bezit, maar eerlijk gezegd, als mijn inzet in goud goed uitpakt, zal mijn inzet in bitcoin waarschijnlijk nog beter uitpakken omdat het schaarser en meer liquide is en veel meer bèta bevat.’
De correlatie tussen goud en de bitcoin koers stijgt de afgelopen weken weer iets, hoewel nog ver verwijderd van het hoogste punt in augustus. De twee volgden gisteren een vergelijkbare trend toen zowel bitcoin als goud meer dan vijf procent daalden na veelbelovend nieuws van Pfizer en BioNTech over hun COVID-19-vaccin.
Speltheorie voor miljardairs
Uiteindelijk is de hele wereld één groot spel. Speltheorie is een tak van de wiskunde waarin het nemen van beslissingen centraal staat. De speltheorie is ontstaan uit de analyse van beslissingen die zijn genomen bij het spelen van bordspellen, maar worden tegenwoordig vaak toegepast op de economie.
Speltheorie legt het denkproces uit bij beslissingsmakers in de economie. Je moet meespelen wil je niet achterop raken. En dat is precies wat miljardairs nu doen. Een voor een spreken ze hun steun voor bitcoin uit.
Betalingsverwerkers volgen elkaar op
Dit zie je ook terug bij betalingsverwerkers die bitcoin accepteren. We begonnen met Stripe in 2014 (helaas stopten ze met crypto ondersteuning in 2018). Revolut gaf Europese en Aziatische klanten de mogelijkheid om sinds 2017 crypto te kopen. Begin 2018 kwam daar de Cashapp van Square bij.
De bitcoin inkomsten voor het derde kwartaal van 2020 van Square zijn 1,63 miljard dollar, vergeleken met 148 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. Dit is een stijging van 11x of ongeveer 1.000 procent.
Speltheorie dicteert dat concurrenten zich moeten aanpassen of het risico lopen nooit meer aan te kunnen haken.
PayPal koos voor het eerste. En nu is het wachten op twee andere grote spelers: Google Pay en Apple Pay.