Miljardair: ‘Bitcoin is geen oplossing voor de bankencrisis’

Chamath Palihapitiya begon 10 jaar geleden al met investeren in Bitcoin en was er vroeg bij. Ondanks dat gegeven is hij niet altijd positief over de digitale munt. Palihapitiya vraagt zich af in hoeverre Bitcoin daadwerkelijk een legitiem alternatief is voor het huidige financiële systeem, zo blijkt uit de laatste aflevering van zijn All-In Podcast.

Geen goede vervanging

De miljardair en investeringslegende twijfelt met name aan Bitcoin vanwege het relatief lage aantal gebruikers. Dat zou er volgens Palihapitiya op wijzen dat de meeste mensen Bitcoin op dit moment nog niet beschouwen als een vervanging voor het wereldwijde bankensysteem.

“Als je kijkt naar het aantal Bitcoin-wallets met een positieve balans, dan zijn dat er maximaal 100 miljoen, maar er zijn nog altijd 7 miljard mensen op aarde. Ik denk dat iedereen die spreekt over de fragiliteit van de Amerikaanse bankensector gelijk heeft. […] Iedere keer als ze het dan aan Bitcoin proberen te verbinden klinken ze als een gestoorde”, aldus een kritische Palihapitiya.

De meeste Bitcoiners zeggen overigens helemaal niet dat Bitcoin het bankensysteem kan vervangen, maar eerder dat Bitcoin als asset een relatief veilig alternatief kan zijn voor het bewaren van geld op een bankrekening. Tijdens de bankencrisis bleek maar weer dat je banktegoeden immers niet zo veilig zijn als je denkt.

Prestaties blijven achter

Ook is het volgens Palihapitiya zo dat de Bitcoin koers een stuk hoger had moeten staan als de digitale munt daadwerkelijk het antwoord is op alle problemen. Alles bij elkaar is dit ook niet echt een sterk argument. Op wat voor koers had Bitcoin dan precies moeten staan en is de huidige koers van 27.000 dollar niet bijzonder voor een decentrale asset die Satoshi Nakamoto in 2009 lanceerde?

Bitcoin bouwde sindsdien een market cap van meer dan 500 miljard dollar op, zonder dat het een eigen marketing-team heeft. De mensen die marketing voor Bitcoin maken, adopteerden de asset vrijwillig als hun primaire spaarmiddel.

Dat laat wat ons betreft zien hoe krachtig het idee Bitcoin is. Het jaar 2022 was zeker een pittige, maar dat gold voor de gehele financiële industrie. Voor 2023 staat er voorlopig een plus van 62 procent in de boeken voor Bitcoin en we zitten pas aan het einde van de derde maand. Wat dat betreft kan dit jaar zomaar weer een knaller worden voor de grootste cryptocurrency van de markt.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.