Ethereum miners verdienen miljarden in aanloop naar the merge

De merge van Ethereum komt met de dag dichterbij, en vanaf dan is de rol van miners op het ethereum netwerk uitgespeeld. Maar zo ver is het nog niet, de afgelopen maanden verdienden miners namelijk miljarden dollars.

1,29 miljard dollar verdiend

In de gehele maand maart hebben miners gezamenlijk 1,29 miljard dollar (1,17 miljard euro) verdiend. Dat is veel, maar stukken minder dan de all time high aan verdiensten die in november werden behaald.

Bron: TheBlock

De totale maandelijkse inkomsten van Ethereum-miners zijn vergeleken met februari met ongeveer 7,2% gestegen. Sinds de all time high van november daalden de inkomsten alleen maar, maar deze dalende trend is in maart doorbroken.

Transactiekosten dalen flink

In de grafiek hierboven van TheBlock gebruiken ze de term subsidy. Dit staat voor bloksubsidie en vertegenwoordigt de beloning die miners direct uit het minen krijgt. In maart was dat 1,29 miljard dollar, maar daarbovenop kregen miners ook nog 100 miljoen aan transactiekosten.

Dat wordt in de grafiek hieronder weergegeven. Transaction fees betalen gebruikers van het ethereum netwerk om transacties te kunnen verzenden, of mutaties in smart contracts door te kunnen voeren.

Bron: TheBlock

In mei bereikte de ethereum koers voor het eerst 3.000 dollar, maar vlak daarna zakte de cryptomarkt in elkaar. Dat zie je ook terug in de binnengeharkte transactiekosten.

Verbranden transactiekosten

In de zomer van 2021 werd ook het een en ander verandert op het netwerk van Ethereum. Er werd een verbetervoorstel genaamd EIP-1159 doorgevoerd tijdens de London upgrade. Deze splitste de transactiekosten. Eerder ging 100% van alle transactiekosten naar de miners, maar deze worden sinds december grotendeels vernietigd (verbrand, uit de roulatie gehaald). Gebruikers kunnen wel een extra fooi meegeven om ervoor te zorgen dat hun transactie eerder wordt opgepakt, deze fooi gaat wel direct naar de miner.

Digitale schaarste en 7,3 miljard dollar verbrand

Door dit verbrandingssysteem daalt het aantal ethers en wordt zo digitale schaarste gecreëerd.

De website watchtheburn.com houdt bij hoeveel ethers er al uit de roulatie zijn gehaald via deze manier. Er zijn inmiddels meer dan 2 miljoen ethers uit de roulatie gehaald, tegen de huidige koers zijn die coins ongeveer 7,3 miljard dollar waard.

Verwacht wordt dat komende zomer (onder voorbehoud, aangezien uitstel aan de orde van de dag is), de merge zal plaatsvinden. Dit staat voor de overgang van het huidige proof of work naar proof of stake.

Miners worden overbodig

Deze volgende fase van Ethereum zorgt ervoor dat de blockchain niet meer wordt beveiligd door miners (proof of work), maar door de waarde die gebruikers (proof of stake)ervoor over hebben. Gebruikers kunnen namelijk Ethereum inzetten (en krijgen hier een beloning voor) om het netwerk veilig te houden.

Analisten en investeerders hebben hoge verwachtingen van Ethereum zodra de transitie is voltooid. De uitgifte van ETH zal naar verwachting met 90% dalen en volgens de theorie wordt Ethereum deflatoir. Dat betekent dat er er meer ethers uit de roulatie worden gehaald dan er bijkomen. De beloning op het staken kan ook oplopen tot 10% op jaarbasis.

Misschien nog belangrijker, zeker nu er zoveel discussie is over het energieverbruik van bitcoin (die gebruik maakt van proof-of-work), is dat het energieverbruik van Ethereum met 99,9% zal dalen.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.