Daalt bitcoin nog verder als miners de handdoek in de ring gooien?

Bitcoin kende in het begin van 2020 een fantastische start, maar sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus COVID-19 staat alles op zijn kop. Een belangrijk deel van het bitcoin ecosysteem zijn miners. Wat doen zij nu de koers gaat dalen? Verkopen ze meer bitcoin zodat de koers verder daalt?

Kleine miners sluiten hun apparatuur af

Miners zijn deelnemers op het netwerk die bitcoin transacties verwerken in transactieblokken. Daar zetten zij een hun computerkracht voor in. Als beloning voor het werk en als vergoeding voor de energiekosten ontvangen zij een beloning in de vorm van nieuwe bitcoins. Op dit moment krijgen miners 12,5 bitcoin als beloning.

Elke tien minuten komt er een nieuw transactieblok bij. Treden er meer miners toe, dan stijgt de totale hoeveelheid rekenkracht op het netwerk. Om te zorgen dat het minen van een transactieblok nog steeds tien minuten duurt, wordt de moeilijkheidsgraad verhoogd. Het minen van bitcoin wordt dan duurder. Miners moeten betere apparatuur kopen en betalen meer energiekosten.

Dit systeem houdt zichzelf in stand, zolang de koers meegroeit met de toegenomen rekenkracht. Maar wanneer de koers achterblijft worden kleinere miners in het nauw gedreven. Zij kunnen de energierekening niet meer betalen met de kleinere beloning. Ook kan hun apparatuur niet meer up-to-date zijn. Dat noem je miner capitulation.

Volgens analist Charles Edwards kunnen we bijna zo’n miner capitulation verwachten. De rekenkracht op het netwerk heeft zijn hoogtepunt al bereikt en is sinds de koersdaling ook aan het dalen. Dat kan erop duiden dat kleinere miners hun apparatuur al hebben uitgezet:

Miners verkopen vaak niet gelijk hun hele voorraad, vaak hebben zij wel een buffer. Maar in deze tijden moeten kleinere miners een groter deel van hun bitcoin beloning verkopen. Deze verkoop-druk heeft een negatief effect op de bitcoin prijs. In november 2018 halveerde de bitcoin koers nadat miners de stekker eruit trokken.

Na een miner capitulation volgt vaak een prachtig koopmoment. Kocht je na de miner capitulation van 2018 een bitcoin ter waarde van 3.113 euro? Dan kon je die bitcoin eind juni verkopen voor 11.426 euro, een stijging van maar liefst 267 procent.

Of het deze keer ook gaat uitpakken is natuurlijk nog de vraag. Buiten de cryptowereld staat de wereld op stelten door de snelle uitbraak van het coronavirus. We staan op de rand van een nieuwe economische crisis, en het is de vraag hoe bitcoin daarop gaat reageren.

Wat doet de bitcoin block halving met de koers en de veiligheid?

Een ander interessant punt is de bitcoin block halving. In mei dit jaar wordt de vaste beloning voor het minen van bitcoins gehalveerd. Miners ontvangen dan 6,25 bitcoins in plaats van 12,5 bitcoins per opgelost transactieblok.

Wat dat betekent voor de koers blijft afwachten. Als miners meer bitcoin blijven verkopen dan heeft dat een negatief effect op de prijs. Maar aan de andere kant, om de twee weken wordt de moeilijkheidsgraad om te minen aangepast. Veel stoppende miners zorgt voor een lagere moeilijkheidsgraad. De kostprijs om bitcoin te minen wordt dan ook een stuk lager, en zo kunnen miners weer break-even draaien. Het systeem houdt zichzelf in stand.

De enige keerzijde is dat het netwerk inlevert op veiligheid. Een lagere rekenkracht op het netwerk betekent dat de blockchain van bitcoin iets makkelijker te kraken is. Maar er is nog geen reden tot zorg. Hieronder zie je de totale rekenkracht van bitcoin, in het Engels ook wel de hash rate.

Op dit moment verwerken alle bitcoin miners wereldwijd 111.497.389.000.000.000.000 berekeningen per seconden.  Zelfs als de totale rekenkracht halveert, is bitcoin nog steeds een van veiligste computernetwerken ter wereld!


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.