Kan deze ene persoon verantwoordelijk zijn voor een prijsdaling van bitcoin van 7%?

Volgens Ki Young Ju, CEO van CryptoQuant, was één miner er verantwoordelijk voor dat bitcoin daalde naar onder de 10.000 dollar.

Onbekende miner verwerkt 9 procent van alle blokken

De desbetreffende miner (of miningpool) heeft 51 transactieblokken verwerkt in de afgelopen vier dagen, meldt Ki Young Ju. De 51 blokken die de onbekende miner heeft geproduceerd staat gelijk aan een gezamenlijke blokbeloning van 637,5 bitcoin, dat is 9 procent van alle geminede bitcoins van de afgelopen vier dagen.

Op de grafiek zie je de invloed van de onbekende miner. Het is het vijfde balkje van links. De data uit de grafiek is afkomstig van blockchain.com.

Miner verkoopt zijn bitcoins op een hoge prijs

Sinds 20 mei heeft de miner een duizelingwekkend aantal van 12.571 bitcoin uit zijn wallet verplaatst. Op dit moment is bitcoin 8.555 euro waard, het gaat in totaal dus om ruim 107,5 miljoen euro. Ki Young Ju legt uit:

“Miningpools verplaatsen bitcoins niet, tenzij ze besluiten om het te verkopen. Elke mijnwerker heeft een andere manier om zijn wallet te beheren. Grote miningpools sturen bitcoin periodiek naar beurzen, en deze grote onbekende miningpool verplaatst bitcoins pas als de bitcoinprijs hoog is.”

Dat zie je terug op onderstaande grafiek. Het oranje vlak geeft aan hoeveel de onbekende miner in totaal verplaatst (of verkocht?) heeft. De blauwe balkjes geven aan hoeveel bitcoins de miner verplaatst heeft op een specifieke dag.

Op 20 mei verkocht de miner bijna 7.000 bitcoins. Tot aan 21 mei daalde de bitcoin koers toen met ruim tien procent. Ook op 25 mei verkocht de miner veel bitcoins, maar dat had niet veel negatieve effecten op de koers.

De afgelopen dagen verkocht de miningpool duizenden bitcoins. Het kan echter zijn dat deze miningpool de kosten nog kan betalen, maar gewoon van de gelegenheid gebruikt maakt om zijn inventaris te verkopen tegen een aantrekkelijke prijs.

Zoals bij alle bitcoin prijsbeweging is het niet helemaal duidelijk wat er achter zit en of deze mijnwerker de dip veroorzaakte. Maar dat miners meer verkopen dan dat ze minen blijkt uit data van ByteTree. Het aantal gespendeerde bitcoins is namelijk hoger dan het aantal geminede bitcoins.

Halving zorgt voor problemen bij kleinere miners

Sinds de halvering is de blokbeloning uiteraard gehalveerd, maar de eigenlijke productie heeft nog meer te lijden gehad van de dalende hashrate en de toename van de bloktijden.

Minder efficiënte mijnwerkers staan nu op een tweesprong. Zetten ze de productie permanent stop? Of gaan ze door totdat de prijs hoog genoeg is om de verloren productie in te halen?


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.