Bitcoin Cash miners moeten 12,5 procent ‘belasting’ afstaan

Bitcoin cash miners moeten vanaf 15 mei wellicht 12,5 procent van de miningbeloning afstaan aan een Bitcoin Cash-fonds voor ontwikkelaars. Dat staat in een voorstel dat ondertekend is door verschillende bitcoin cash miningpools, waaronder BTC.com van Jihan Wu en Bitcoin.com van Roger Ver.

De 12,5 procent gaan naar een corporatie in Hong Kong. Vanuit daar worden de fondsen verdeeld onder ontwikkelaars. Hoe de fondsen dan precies worden verdeeld kunnen we nergens in het voorstel terugvinden.

Gecentraliseerde beslissing?

De schrijver van het voorstel, Jiang Zhuoer, noemt het voorstel zelf ‘controversieel’. En dat is het ook wel, gezien de donaties niet vrijwillig zijn. In het document kunnen we namelijk de volgende tekst vinden: “Om deelname van iedereen te verzekeren worden miners die het plan niet volgen uitgesloten van het netwerk.”

Miners die het plan niet volgen kunnen dus geen blok aan de blockchain toevoegen en krijgen geen beloning. Mocht het plan doorgang vinden, dan hebben miners geen andere keus om in te stemmen.

Op Twitter zijn de reacties op het voorstel gemengd. WhalePanda vindt de beslissing lijken op het betalen van belasting. En hij gaat zelfs een stapje verder, hij spreekt van een ‘gecentraliseerd totalitair regime.’ Goed om te vermelden is dat WhalePanda een fervent voorstander is van bitcoin (BTC) en een tegenstander van bitcoin cash (BCH).

Tijdelijk doneren

Maar miners hoeven niet voor altijd een deel van hun beloning af te staan. Het idee is dat miners van 15 mei tot en met 15 november 12,5 procent afstaan. Die data zijn niet toevallig gekozen. Op 15 mei is namelijk de volgende upgrade van het Bitcoin Cash netwerk. En 15 november 2020 staat de upgrade daarna op de planning.

Volgens Jiang Zhuoer kan het plan miljoenen opleveren voor het fonds. Als je uitgaat van een bitcoin cash prijs van 300 dollar en je doneert 12,5 procent aan het fonds, dan gaat het om een bedrag van ruim zes miljoen dollar.

Wat vind jij ervan dat miners een deel van hun beloning moeten afstaan?

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.