Zorgen stoppende bitcoin miners voor een prijsexplosie?
Het is vandaag precies twee jaar geleden dat bitcoin het absolute hoogtepunt van 16.400 euro heeft gehaald. En vorig jaar rond deze tijd dook bitcoin naar het dieptepunt van 2.700 euro. Wat zijn de tijden veranderd, inmiddels zitten we daar ruim 120 procent boven!
Maar genoeg feitjes, wat verwachten we van de bitcoin koers? In deze analyse kijken we naar de invloed van bitcoin miners op de koers.
Bitcoin koers daalt met vier procent in half uur
Checkte je de bitcoin koers gisteren na het avondeten? Dan schrok je waarschijnlijk wel even. In een half uur tijd daalde bitcoin met ruim vier procent. Bitcoin is nu ruim tweehonderd euro minder waard dan het toppunt van gisteren. Hoe dat komt? Eerder vandaag schreven we over PlusToken.
Op naar dieptepunt van november?
De daling lijkt mee te vallen als we op de grafiek uitzoomen. Je kijkt naar de bitcoin koers van augustus tot en met nu. Elke candle op de grafiek stelt vier uur voor.
De bitcoin koers vindt nog steeds ondersteuning op de dalende trendlijn. De oranje balk geeft het dieptepunt van november aan. Zal de koers daar ondersteuning vinden?
Stoppende miners kunnen zorgen voor stijgende koers
De bitcoin prijs ontstaat door een evenwicht tussen vraag en aanbod op de markt. Maar het zijn niet alleen investeerders die speculeren op de koers. De koers wordt ook gedreven door de verkoop van bitcoin door miners.
Miners zijn mensen en organisaties die hun computers inzetten om transacties op de bitcoin blockchain te verwerken. Hiervoor ontvangen zij een beloning in de vorm van bitcoin. Deze beloning bestaat uit een vast aantal bitcoin en alle transactiekosten uit de losse bitcoin transacties.
Daalt de koers in korte tijd hard? Dan is het voor sommige miners niet meer rendabel om bitcoin te minen. De beloning die zij ontvangen dekken dan bijvoorbeeld de energiekosten niet meer. Zij verkopen dan steeds meer van hun beloning. Lukt dat niet, dan verkopen zij alles. Dekt dat niet de kosten, dan moeten zij definitief stoppen. Dat noem je miner capitulation.
Dat zie je op de grafiek hieronder terug. De totale rekenkracht op het netwerk, de hash rate, is de afgelopen maanden afgenomen:
Het zijn vaak eerst de kleine miners die dan stoppen. Dat zijn bijvoorbeeld individuen die zich hebben aangesloten bij een mining pool. Of kleine miningbedrijven met weinig buffer om de verliezen op te vangen.
En als er niet teveel miners stoppen, dan kan dat zelfs positief zijn voor de koers. Er is dan een lagere verkoopdruk van miners die bitcoin op de markt verkopen om hun energiekosten te dekken.
Dat ziet ook Andy Cheung van de exchange OKEx. In een interview met CNN zei hij er het volgende over:
‘We zijn ons bewust van het verband tussen de bitcoin prijs en de moeilijkheidsgraad van het minen. In het verleden stabiliseerde de prijs door het gebrek aan verkoopdruk van miners. In sommige gevallen zorgde dit zelfs voor stijgende koersen.’
Hij vergelijkt de beweging van de rekenkracht van nu met een aantal jaar terug:
‘In 2012 en in 2019 zijn er aanwijzingen dat de bull market is begonnen nadat veel miners zijn gecapituleerd. Dat zorgde voor een soort vacuüm effect in de verkoopdruk. De prijs vloog daarna omhoog. Bijzonder is dat we ons nu in de tweede capitulatie in de afgelopen 12 maanden bevinden.’
Mining capitulation op de grafiek
Hoe ziet de mining capitulation er op de bitcoin grafiek uit? Dat kan Willy Woo je laten zien. Woo analyseert de bitcoin prijs met behulp van fundamentele factoren. Denk bijvoorbeeld aan de computerkracht op het bitcoin netwerk, of het aantal transacties.
Hieronder zie je de difficulty ribbon. De lijnen geven de moeilijkheidsgraad van het minen weer. Hoe meer computerkracht van miners op het netwerk, hoe hoger de moeilijkheidsgraad.
De verschillende lijnen zijn allemaal moving averages van deze moeilijkheidsgraad. De dikke rode lijn is de 200-dagen moving average, de andere lijnen geven bewegingen op kortere termijn aan.
Gaan de lijnen naar beneden en kruisen ze elkaar? Dan is er sprake van miner capitulation. Dat was vorig jaar november het geval.
En opvallend is dat je nu ook de eerste tekenen van miner capitulation ziet. De bovenste rode lijnen kruisen elkaar namelijk al.
Maar dit hoeft dus niet te leiden tot een sterk dalende prijs, zoals vorig jaar november. Zolang er niet teveel miners stoppen kan dat juist een positief teken zijn. De verkoopdruk neemt dan af, waardoor de prijs ruimte heeft om te stijgen.
Dat zag je bijvoorbeeld ook in 2011 tot en met 2013. Eerst capituleerden de miners. Dat zorgde voor een heftige beweging naar beneden. De koers knalde daarna met 60 procent naar beneden.
Vervolgens was er een tweede capitulatie, maar deze was minder grootschalig dan de eerste. Het zorgde toen juist voor minder verkoopdruk, waardoor de koers de weg omhoog vond.
De komende maanden worden in ieder geval interessant om in de gaten te houden. Krijgen we een herhaling van november vorig jaar? Of zorgen de stoppende miners juist voor een stijgende koers?
Marv
/
We kennen allemaal de tulpentijd dat klapte en de geschiedenis herhaalt zich altijd
17 december 2019Rogier
/
Fijn dat je even de feiten erbij vermeld, want er is echt geen enkele correlatie met BTC.
18 december 2019Johan
/
Lijkt me een discutabel verhaal, daling van moving averages liniair aan mining capitulaties te wijten. Als oorzaak. Zijn beiden een gevolg.
Oorzaak ligt ergens anders.
Ook “Gaan de lijnen naar beneden en kruisen ze elkaar? Dan is er sprake van miner capitulation.”
18 december 2019Is dit een harde definitie van miner capitulation, waarom dan?
Of is het een situatie waarin miner capitulation logischerwijs vaker voor zal komen (simpelweg omdat verdiensten minder zijn). Als dit laatste het geval is lijkt het me een suggestief stuk, om de aandacht weg te leiden van zorgwekkende situatie.
Rogier
/
Denk ook dat je met een korreltje zout moet nemen. Maar dat geldt da zijn algemeenheid ook niet met een technische analyse? Vind het wel interessante gedachten. Maar dat er een capitulatie gaande is is niet onbekend dat wordt al een tijd geroepen. Wat er op dit moment gebeurt is sowieso bijzonder. Er komen echt steeds meer longposities bij.
18 december 2019