‘Minimale transactiewaarde en minerfee bitcoin cash moet naar nul’

De minimale transactiewaarde van bitcoin cash moet worden verlaagd naar nul. Daarnaast moet er in elk transactieblok ruimte zijn voor transacties zonder miner fee. Dit zijn uitspraken van het initiatief ‘Miner’s Choice’ van Nchain en Coingeek. Nieuwsoutlet Coingeek publiceerde deze ambitieuze voorstellen op 5 juni in een persbericht.

Geen transactielimiet meer

Craigh Wright van Nchain en Coingeek willen het minimale transactielimiet weghalen. Wat houdt dit transactielimiet eigenlijk in? Bitcoin cash transacties hebben nu een drempelwaarde van 546 satoshi. Deze drempelwaarde wordt ‘minimal dust’ genoemd. Eén satoshi is een honderd miljoenste deel van een bitcoin cash munt. Ga je uit van duizend euro per bitcoin cash? Dan gaat het om 0,00001 euro. Dat limiet moet helemaal weg, volgens Coingeek en Nchain.

Met het verwijderen van de minimal dust wil Craig Wright het mogelijk maken om transacties te verzenden die zo klein zijn als 1 satoshi. Dit kan met name handig zijn voor toepassingen met microtransacties. Nchain lijkt hiermee te willen concurreren met het Lightning Network van bitcoin. Met dit netwerk zijn kleine bitcoin transacties nu al mogelijk.

Transacties zonder fee

In ieder transactieblok moet er ruimte komen voor transacties zonder fee. Volgens Coingeek en Nchain moet dit ervoor zorgen dat gebruikers van bitcoin cash meer keuze in te betalen fee krijgen.

Wil je een snelle transactie? Dan geef je een transactiefee mee. Vind je het niet erg om even te wachten? Dan geef je geen fee mee. In beide gevallen wordt je transactie sowieso opgenomen in de blockchain.

Kritiek

De plannen worden niet door iedereen met open armen ontvangen. Sommigen zien het als een bedreiging voor het bitcoin cash netwerk. Met deze maatregelen zou het eenvoudiger worden om het bitcoin cash netwerk vol te spammen met feeloze transacties. Volgens Craig Wright moeten mensen daar niet bang voor zijn, het gaat namelijk slechts om een deel van de transacties.

Of de plannen ook daadwerkelijk worden doorgevoerd is de vraag. Het is in ieder geval een interessant initiatief. 

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.