MIT haalt miljoenen op om Bitcoin te beschermen en te zorgen dat ontwikkeling nooit gecentraliseerd wordt

Het Digital Currency Initiative (DCI) van het MIT Media Lab heeft 4 miljoen dollar opgehaald. Hiermee kunnen ze jaren vooruit en zich blijven inzetten voor onderzoek en de ontwikkeling van Bitcoin. Het doel is om het bitcoin-protocol op de lange termijn gezond en veilig te houden.

Het opgehaalde geldbedrag bestaat uit donaties van onder andere Meltem Demirors van CoinShares, Jack Dorsey van Twitter en Square, Michael Saylor van MicroStrategy, de Winklevoss-tweeling, maar ook van bedrijven zoals Fidelity Digital Assets.

Netwerk van 1 biljoen

De komende vier jaar zal de Bitcoin Software and Security Effort middelen besteden aan de ontwikkeling van Bitcoin Core, de onderliggende codebase van het netwerk. Dat netwerk is overigens bijna 1 biljoen dollar waard, dus wellicht is werken aan de ontwikkeling en veiligheid van Bitcoin niet overbodig.

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) zullen ook lang bestaande vragen onderzoeken. Een voorbeeld is wat er gebeurt met de stabiliteit van het Bitcoin netwerk nadat alle 21 miljoen BTC’s zijn gemined. Wat gebeurt er dan met het verdienmodel van miners en hoe beïnvloedt dat de veiligheid van het netwerk?

Stabiel netwerk

Bitcoin bestaat nu ongeveer twaalf jaar, en in die tijd is het netwerk ontzettend robuust gebleken. Het gedecentraliseerde netwerk is in zijn geschiedenis slechts twee keer inactief geweest, de laatste keer was in 2013. Dat betekent een uptime van bitcoin van 99,99%. Een kerngroep van onderhouders herstelt bugs, verzendt updates en houdt in het algemeen toezicht op het protocol. Hun werk wordt voornamelijk gefinancierd op basis van het patronage-model, waarbij bedrijven het werk van ontwikkelaars ondersteunen, en sommige ontwikkelaars doen het volledig uit liefde voor bitcoin.

Een van de plannen van het MIT Media Lab is om te ondersteunen bij het beheer van dit onofficiële ontwikkelingsproces. Op deze manier kunnen ze bijdragen om knelpunten in het ontwikkelingsecosysteem te verminderen die tot centralisatie kunnen leiden.

Netwerk moet groeien

‘Naarmate het gebruik van Bitcoin groeit, en naarmate het dieper in onze samenlevingen verankerd raakt, moet de veiligheid van het netwerk groeien en ook versterken. Maar er is geen enkele Bitcoin-beschermer of voogd om deze formidabele taak op zich te nemen’, schreef de groep in een verklaring.

Volgens CoinDesk heeft het Media Lab zijn financieringsdoel van 8 miljoen dollar niet gehaald.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Vier miljoen van de usual suspects. Het begint er toch écht té dik op te liggen.

    2 maart 2021

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.