Vandaag is bitcoin moeilijkheidsgraad gestegen naar een na hoogste punt ooit

De bitcoin mining moeilijkheidsgraad is een maatstaf voor hoe moeilijk het is om blokbeloningen te vinden. En deze is vandaag gestegen tot bijna een recordhoogte. Dat was te verwachten, met nog maar een week te gaan tot de bitcoin halving.

Dicht bij record

De moeilijkheidsgraad om te minen is vandaag aangepast naar 16,10 biljoen (T), dat komt heel dicht in de buurt van de recordhoogte van 16,55 T in maart. In maart leek het tij nog te keren, toen daalde de moeilijkheidsgraad juist.

Dit is de tweede keer dat de moeilijkheidsgraad boven de 16 T uitkomt en ook de laatste wijziging voordat de halving volgende week plaatsvindt.

Halving komt er aan

Na de halvering op 12 mei, worden er per dag nog maar 900 nieuwe bitcoins toegevoegd aan de markt, in plaats van de huidige 1.800. Verwacht wordt dat de rekenkracht na de halving omlaag gaat omdat er voor miners nu eenmaal minder te verdienen valt.

Dat werkt zo: De moeilijkheidsgraad van Bitcoin past zichzelf elke 2016 blokken (van de blockchain) aan, dat is om de twee weken. Die aanpassing wordt gebaseerd op de beschikbare rekenkracht.

Als er meer miners deelnemen aan het spel, zal de moeilijkheid toenemen bij de volgende aanpassing. Als er minder rekenkracht is, neemt de moeilijkheid af.

Het netwerk van Bitcoin kalibreert zichzelf dus. Briljant.

Moeilijkheid vs rekenkracht

Dat zie je hieronder ook. De bovenste grafiek is de moeilijkheidsgraad, die verandert elke twee weken. Vandaar dat de aanpassingen er trapsgewijs uitzien. De grafiek daaronder is de beschikbare hashrate, ofwel de rekenkracht van alle miners. Die kan elk moment veranderen.

Ongebruikelijk veel blokken

Het werd ook wel tijd voor een nieuwe aanpassing. Vorige week werden tegen een ongebruikelijke snelheid nieuwe blokken gevonden. Miners voegden binnen een uur liefst 16 blokken toe. Het is de bedoeling dat er gemiddeld 1 blok per tien minuten wordt toegevoegd, ofwel de moeilijkheidsgraad was te laag.

De toename van de rekenkracht afgelopen week volgt na de prijsstijging van 7.500 naar 9.000 dollar. Deze stijging lijkt veel oude miners weer aan te trekken.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • 0 = x – 2 dus x = 2.

    6 mei 2020