Moet Sam Bankman-Fried 115 jaar de gevangenis in?

Het is inmiddels alweer een kleine vijf maanden geleden dat de problemen bij het FTX van Sam Bankman-Fried begonnen. Op 2 november 2022 publiceerde Coindesk een artikel waarin de vreemde relatie tussen Alameda Research en FTX werd blootgelegd. Niet lang daarna donderde het miljardenimperium van Bankman-Fried in elkaar en begon alle ellende voor de eens zo populaire ondernemer.

Gevangenisstraf van 115 jaar

Met het omvallen van FTX ging niet alleen het kapitaal van Bankman-Fried in rook op, maar ook de tegoeden van de miljoenen gebruikers van het beursplatform. De frauduleuze praktijken van Bankman-Fried en zijn kompanen hebben de spaarpotjes van miljoenen mensen doen verdampen, waardoor de ondernemer nu een celstraf van 115 jaar boven het hoofd hangt.

Op het moment van schrijven is Bankman-Fried op ‘vrije voeten’ op een borgtocht. Dit betekent in principe dat er een som geld is neergelegd als borg, waardoor hij in de maanden in aanloop naar de definitieve uitspraak van de rechter nog met familie en vrienden kan zijn.

Voor nu staat de rechtszaak van Bankman-Fried voor 2 oktober op de rol, waardoor we nog enige tijd moeten wachten voordat er een definitieve straf bekend is voor de gevallen ster. Behalve een potentiële gevangenisstraf, hangt Bankman-Fried op civiel vlak ook nog een hoop ellende boven het hoofd.

Bragar Eagel & Squire

Het gerenommeerde advocatenkantoor Bragar Eagel & Squire, dat zich specialiseert in het verdedigen van de belangen van aandeelhouders, is een onderzoek gestart naar potentiële claims over de FTX Token (FTT) van het gevallen beursplatform.

In het onderzoek wil Bragar Eagel & Squire boven water krijgen of FTX en in het verlengde daarvan Bankman-Fried, verantwoordelijk gehouden kan worden voor het onrechtmatig op de markt brengen van een financieel effect.

Als dat het geval is, dan kan het advocatenkantoor er mogelijk nog een schadevergoeding uitslepen voor de aandeelhouders van FTX, die mede door het op de markt brengen van deze token beschadigd zijn.

Behalve de strafrechtelijke procedure in de Verenigde Staten, lopen er dus parallel nog van dit soort zaken die Bankman-Fried en FTX nog meer in de problemen kunnen brengen. Alles bij elkaar ziet de toekomst er even niet heel rooskleurig uit voor de tech-ondernemer.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.