Monero: Financiële privacy moet een recht zijn

“Privacy is niet alleen van toepassing als je van plan bent de regering omver te werpen. Financiële privacy moet een recht zijn,” zegt Riccardo Spagni, hoofdontwikkelaar van privacy coin Monero. Hij sprak op de World Economic Forum in Davos, Zwitserland.


Je kan zijn presentatie ook terugluisteren.

Wat is belangrijker, gemak of privacy?

“Als je bijvoorbeeld naar de badkamer gaat, en zeker een openbare badkamer, dan doe je de deur dicht. En dat is niet omdat je van plan bent om vanaf de wc de regering omver te werpen.”

Privacy is erg belangrijk in de financiële context, aldus Spagni. De wereld stapt over van contant geld naar schuldbekentenissen, en vervolgens naar creditcards en andere betaaloplossingen. Hier moet wel een prijs voor betaald worden. Betalen met een smartphone is natuurlijk uitermate handig, maar bij alle digitale betalingen is er veel regelgeving. Denk aan know-your-customer (KYC) en anti-witwassen (AML). Er moet dus een afweging gemaakt worden tussen gemak en privacy.

Je gegevens zijn niet veilig bij een centrale partij

Spagni gaat verder door te stellen dat financiële privacy niet alleen gewenst is vanwege eventuele slechte invloeden; iedereen zou zich moeten bekommeren om de veiligheid en privacy van zijn gegevens. Uitgavenpatronen van individuele gebruikers kunnen bijvoorbeeld worden gestolen bij banken of creditcardmaatschappijen.  Of ze worden gewoon verkocht aan derden.

Spagni gaf een paar voorbeelden:

  • Advertenties op basis van bestedingspatroon
  • Verzekeringskosten worden berekend op basis van welk medicijn er is gekocht of hoe vaak iemand naar een fitnesscentrum gaat
  • Inschatten hoe bedrijven het doen, zoals winstmarges of wat leveranciers van een bedrijf gebruiken
  • Gerichte criminaliteit op basis van inkomen of wetende dat je recentelijk hebt gepind

Wanneer waarborgt crypto privacy?

Vervolgens vertelde hij wat hij denkt dat de vijf pijlers zijn voor privacy in cryptocurrency:

  • Niet te koppelen – verbergen waar transacties naartoe gaan
  • Niet te volgen – verbergen waar de transacties vandaan komen
  • Cryptografisch – niemand kan de hoeveelheid transacties achterhalen
  • Passief verborgen – niet mogelijk om internetverkeer te analyseren
  • Optioneel – maximaliseer de privacy-instelling en zorg ervoor dat iedereen nog steeds informatie kan verhullen

Hij ging ook in op Zcash. Deze coin geeft je de optie om privacy te waarborgen, maar het is niets meer dan een optie. En Spagni denkt dat de meeste gebruikers te lui zijn en dus nooit die extra privacy laag aanzetten. Hierdoor wordt het makkelijk om de gebruikers te isoleren die de privacylaag wel gebruiken.

Spagni is voor verplichte privacy, en dat betekent niet direct dat dit anti-regulering of anti-overheid is. Verplichte privacy betekent simpelweg dat de gebruiker de mogelijkheid krijgt om controle te hebben over wie hun gegevens mag zien.

Half werk is oplichterij

Naast de vijf pijlers gaat Spagni ook in op ideologie. Hij zegt dat elke medewerker van Monero weet dat zij verantwoordelijk zijn voor het veiligstellen van het geld van mensen. In het verlengde hiervan ben je verantwoordelijk voor de bescherming van iemands spaargeld, en zelfs of een onschuldig iemand naar de gevangenis moet.

Spagni zegt: “Daarom is het ongelooflijk serieus om aan het project te werken. En ik heb echt het gevoel dat elk privacyproject dat met minder zorg behandelt wordt, eigenlijk een vorm van oplichterij is en mensen in gevaar brengt.”

Tot slot ging Spagni in op het argument dat alleen mensen met slechte intenties over privacy beginnen, omdat goede mensen niets te verbergen hebben. Hij zegt: vraag ze om hun bankafschriften van de afgelopen paar maanden. Die ga je van niemand krijgen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.