Amerikaanse grootbank Morgan Stanley koopt miljoen aandelen Bitcoin fonds Grayscale, begin van volgende adoptieronde?

De Amerikaanse bankgigant Morgan Stanley heeft via dertig verschillende fondsen aandelen gekocht van het Bitcoin fonds van Grayscale. Dit staat in het een aanvraag van de bank bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Marktanalist MacroScope maakte het nieuws bekend via Twitter.

Verdeeld over meerdere fondsen

Uit de SEC-bestanden bleek dat meer dan 30 Morgan Stanley-fondsen grote hoeveelheden GBTC-aandelen bezitten. De grootste lijkt Morgan’s Insight Fund te zijn met meer dan 928.051 stuks ter waarde van ongeveer 31 miljoen euro of meer dan 700 bitcoin. Het Morgan Stanley Institutional Fund Inc, de Morgan Stanley Institutional Trust, het Morgan Stanley Variable Insurance Fund en anderen lijken echter ook grote bedragen te hebben.

Op 28 juni 2021, toen de bitcoin koers net geen 30 duizend euro was, maakte Morgan Stanley een grote positie op de GBTC bekend via hun Europe Opportunity Fund. Dat ging toen om 28.298 aandelen. De investering werd gewaardeerd op 1,1 miljoen euro en dat is relatief klein in vergelijking met de aankopen van deze week. Op dat moment voorspelde MacroScope dat de bank zou onthullen dat ze via andere beleggingsproducten ook blootstelling aan bitcoin zoeken.

Toegang tot bitcoin fondsen

Een paar maanden geleden werd ook bekend dat Morgan Stanley de eerste in de VS gevestigde financiële instelling zou worden die haar klanten toegang bood tot bitcoin fondsen. In totaal heeft de bank meer dan 3,5 biljoen euro aan beheerd vermogen, puur hypothetisch zouden ze hiermee de totale waarde van de crypto-industrie kunnen verdubbelen.

Naast zijn grote positie in Grayscale Bitcoin Trust, heeft Morgan Stanley ook geïnvesteerd in bedrijven die iets doen met cryptocurrency. Zo hebben ze flink geïnvesteerd in Coinbase. Morgan Stanley leidde een financieringsronde van 41 miljoen euro van het op blockchain gebaseerde platform Securitize.

De banken komen er aan

Andere grote Amerikaanse banken zoals Wells Fargo, JP Morgan en Goldman Sachs investeren ook in de crypto-industrie. En allemaal willen ze hun klanten de kans bieden om in bitcoin en aanverwante producten te investeren.

Begin 2021 waren het vooral Wall Street fondsen en grote bedrijven die hier en daar bitcoin kochten. Vervolgens verdriedubbelde de bitcoin koers. De indiening van Morgan Stanley en het nieuws over het Europese bitcoinfonds van gisteren kan een nieuwe golf van acceptatie veroorzaken, en ditmaal spelen de banken ook mee.

Behalve de Nederlandse banken natuurlijk. Die zijn op dit moment vooral consumenten aan het plagen door geld te vragen voor het pinnen en inleveren van contant geld.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.