Blockchain Ethereum wordt morgen geüpdate met Constantinople

De langverwachte Constantinople update van het Ethereum netwerk komt er dan eindelijk aan. Verwacht wordt dat deze update morgen plaats zal vinden, rond 21:15 Nederlandse tijd. Deze tijd is een schatting, aangezien de update staat gepland op een specifiek transactieblok (7.280.000).

De update vindt plaats in de vorm van een hard fork. Dat houdt in dat de huidige transactieketen van Ethereum ophoudt te bestaan, en dat de Constantinople-versie doorgaat op een nieuwe keten. Dat ziet er zo uit:

Wat moet je doen?

Ben je bezitter van ether (ETH)? Dan merk je geen verandering, en hoef je niets te doen. Jouw ethers blijven op hetzelfde ontvangstadres staan, en je kan er normaal gebruik van blijven maken. Exchanges en wallets stappen over naar de nieuwe softwareversie, maar daar hoef jij niets voor te doen.

Run je zelf een Ethereum node? Dan moet je de laatste versie van de software downloaden om mee te blijven doen. Een lijst met links vind je hier.

Wil je de koers van ether volgen tijdens de update? Dan kan dat hier:

Bekijk ether koers

 

Wat gaat er met Constantinople (o.a.) veranderen?

De update bestaat uit verschillende Ethereum Improvement Proposals (EIPs). Samen hebben deze EIPs een gezamenlijk thema: het versoepelen van de overgang van Proof of Work (PoW) naar Proof of Stake (PoS). PoS is een energiezuiniger en efficiëntere manier om cryptocurrencies te minen. Het werkt op een heel andere manier dan PoW, en daarom moet de overgang van PoW naar PoS in fases gaan. De Constantinople-update vormt de tussenfase in de overgang van PoW naar PoS.

Dit gaat er onder andere veranderen:

  • EIP-1234: De difficulty bomb wordt met ongeveer 12 maanden uitgesteld. Dat komt omdat het development team van Ethereum vertraging opliep met de overgang van Proof of Work naar Proof of Stake.
  • EIP-1234: De beloning voor het minen van ether gaat iets omlaag. Dat zorgt er samen met het uitstel van de difficulty bomb ervoor dat het nog steeds even lang duurt om een blok te vinden.
  • EIP-1052: Dit zijn technische aanpassingen die zorgen voor minder transactiekosten van smart contracts.

Waarom is de update twee keer uitgesteld?

De weg naar Constantinople verliep niet zonder problemen. Sterker nog, de update is zelfs twee keer uitgesteld. Wat was er ook alweer aan de hand?

  1. De update werd in eerste instantie getest in oktober. Dat ging niet goed, omdat transactieblokken op het testnetwerk sneller gevonden werden dan verwacht. En dat leidde vervolgens tot complicaties, waardoor de update werd uitgesteld tot januari.
  2. Op dinsdag 16 januari werd er een kwetsbaarheid in de code ontdekt. Daardoor kon de update opnieuw niet doorgaan.

Nu staat de update dus gepland op donderdag 28 februari. Wil je de update in de gaten blijven houden? Op deze site wordt de geschatte tijd continue bijgewerkt.

Denk je dat het een goed moment is om ether te kopen?

Koop ether

 


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.