Deze man stal 5 miljoen van zijn werk, verloor alles aan crypto, en moet nu 3 jaar gevangenis in

Cooper Morgenthau, voormalige CFO van African Gold Acquisition Corp, is veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Dit omdat hij meer dan 5 miljoen dollar heeft verduisterd van drie verschillende Special Purpose Acquisition Companies (SPACs).

Crypto en meme aandelen

Dit geld gebruikte hij om cryptocurrency’s en meme-aandelen te verhandelen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) maakte dit gisteren bekend in een persbericht.

1,2 miljoen dollar van bedrijf

Morgenthau heeft ongeveer 1,2 miljoen Amerikaanse dollars aan fondsen van African Gold Acquisition Corp overgemaakt naar zijn persoonlijke rekeningen en gebruikte het geld om aandelen en opties van cryptocurrency’s en meme-aandelen te verhandelen, waardoor hij bijna al het geld verloor.

Om zijn verliezen te dekken, heeft hij vervolgens vervalste documenten verstrekt aan accountants en een auditor bij African Gold, die leidden tot “materiële onjuistheden” in de openbare financiële gegevens van het bedrijf.

4,7 miljoen dollar voor SPAC en SPAC

Morgenthau heeft ook 4,7 miljoen dollar opgehaald bij particuliere investeerders voor een SPAC die losstaat van African Gold, hij beweerde dat het geld zou worden gebruikt om nog een SPAC te lanceren. In werkelijkheid gebruikte hij dit geld om verder te handelen in cryptocurrency’s en meme-aandelen.

Gevangenisstraf van 3 jaar en flinke boete

African Gold ontdekte de opnames in augustus 2022, ontsloeg Morgenthau en bracht de Securities and Exchange Commission (SEC) op de hoogte van zijn wanpraktijken. Naast zijn gevangenisstraf van drie jaar moet Morgenthau 5,1 miljoen dollar teruggeven en nog eens 5,1 miljoen dollar aan boete betalen. Hij heeft op 3 januari schuld bekend aan één keer ‘wirefraud’.

Belangrijk signaal voor financiële sector

De Amerikaanse aanklager Damian Williams zei: ‘met de veroordeling van Cooper Morgenthau SPAC-promotors het bericht hebben ontvangen dat fraude op de SPAC-markten zal worden bestraft en dat hebzucht op Wall Street ernstige gevolgen zal hebben. Dit is een belangrijk signaal voor de financiële sector.’


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.