Moskou gebruikt blockchain voor gemeentelijke stemmingen

De hoofdstad van Rusland is dit kwartaal actief begonnen met een pilot om gemeentelijke stemmingen op de blockchain te laten plaatsvinden. Het plan om dit te gaan doen dateert al uit 2016, maar sinds december is de verplaatsing naar de blockchain voltooid. Het gaat hierbij om het Active Citizen project, waarbij burgers uit Moskou kunnen stemmen op gemeentelijke maatregelen. Zo konden burgers afgelopen jaar bijvoorbeeld stemmen over de kleur van de stoelen van een sportstadion en de naam van een nieuw metrostation.

Active Citizen

Het Active Citizen programma werd in 2014 in gebruik genomen, en heeft momenteel twee miljoen geregistreerde gebruikers. Vanaf december is het stemplatform verplaatst naar de blockchain. Op een blockchain wordt informatie publiekelijk opgeslagen. Informatie die eenmaal op de blockchain is verschenen, kan achteraf bijna onmogelijk worden veranderd. Dit zou ervoor moeten zorgen dat het stemmen op gemeentelijke maatregelen transparanter en eerlijker verloopt.

Met twee miljoen geregistreerde gebruikers en twaalf miljoen inwoners in de hoofdstad, zou het nieuwe blockchain-project wel eens tegen schaalproblemen kunnen lopen. Volgens Andrey Belozerov, beleidsadviseur van Moskou, vormt dit juist een perfecte test: ‘We zullen aan het eind van het eerste kwartaal bekijken of het nieuwe systeem het aantal stemmen aankan. Hierna kunnen we het oude model van Active Citizen uitschakelen en ons volledig richten op de blockchain.’

Kritiek

Hoewel het idee van een stemmingen op de blockchain mooi kan zijn, is er wel kritiek op de vorm van het Active Citizen project. Het stemproject uit Moskou maakt namelijk gebruik van een private blockchain. De informatie die op deze blockchain verschijnt is voor iedereen zichtbaar, maar wordt door centrale autoriteiten beheerd. Dit betekent dat alleen autoriteiten nieuwe blokken met informatie aan de blockchain kunnen toevoegen. Alex Gladstein, hoofd strategisch beleid bij Human Rights Foundation, is bezorgd: ‘Het creëert de illusie van een transparant en modern systeem, maar dat is het in feite niet.’ Volgens Andrey Belozerov is er gekozen voor een private blockchain om technische redenen. Met een te hoog aantal gebruikers per minuut zou een publieke blockchain minder efficiënt werken dan een private blockchain.

Hoe het ook wordt bekeken, het project van de Russische hoofdstad kan interessant zijn om te volgen voor andere overheden. Het gebruik van stemmingen op de blockchain is vaak besproken, maar wordt op dit moment op grote schaal in het echt getest. Andere overheden kunnen hierdoor gaan nadenken om de blockchain ook te gaan invoeren, om democratische processen sneller te maken.


Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BLOX. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij NOS, RTLZ, De Telegraaf, FD, Marketingfacts, BNR, Quote, Satoshi Radio en Bitcoin Magazine.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.