Hoe gaat het met de terugbetalingen van Mt. Gox? Wie krijgt Bitcoin en wie niet?
Mt. Gox begint na tien jaar eindelijk met terugbetalen van schuldeisers. De eerste gebruikers hebben Bitcoin en Bitcoin Cash ontvangen, wat onrust veroorzaakt bij crypto-investeerders die vrezen voor de impact op de markt.
Terugbetalingen gestart, Japanse schuldeisers eerst
Tien jaar geleden was Mt. Gox de grootste Bitcoin-beurs ter wereld en verwerkte ongeveer 70% van alle BTC-transacties. In 2014 klapte de boel, waardoor 850.000 BTC verloren gingen en het platform failliet ging.
Nu, een decennium later, ontvangen de gedupeerden eindelijk hun langverwachte terugbetalingen. Mark Karpelès, de voormalige CEO van Mt. Gox, deelde zijn blijdschap op X (voorheen Twitter):
“MtGox-klanten ontvangen eindelijk Bitcoins! Na meer dan 10 jaar wist ik niet zeker of het ooit zou gebeuren, maar hier zijn we dan eindelijk!! Dit is een lange reis geweest en ik ben blij dat we er eindelijk komen, nog maar een beetje meer…”
Rehabilitatiebeheerder Nobuaki Kobayashi maakte op 5 juli bekend dat er uitbetalingen zijn gedaan in BTC en BCH aan enkele schuldeisers. Deze betalingen verliepen via aangewezen cryptocurrency-beurzen volgens het rehabilitatieplan.
Enkele gebruikers meldden dat ze hun tegoeden al hebben ontvangen. In een subreddit gewijd aan het faillissement van Mt. Gox, gaven Japanse schuldeisers aan dat ze hun Bitcoin en Bitcoin Cash volledig hebben ontvangen. Een Reddit-gebruiker meldde dat hij “precies het bedrag dat in de Mt. Gox-tabel stond” op zijn BitBank-account had ontvangen.
Tot nu toe lijken alleen gebruikers van de Japanse crypto-beurs hun tokens te hebben ontvangen. Dit zorgt voor angst bij sommige crypto-investeerders. De kennisgeving vermeldde dat sommige schuldeisers “nog een tijdje” moeten wachten op hun BTC- en BCH-uitbetaling, wat tot 90 dagen kan duren.
Investeerders vrezen een Bitcoin-crash
Crypto-investeerders blijven voorzichtig omdat de koers van Bitcoin is gedaald na het nieuws over de terugbetalingen. Velen vrezen een massale verkoop door de schuldeisers, ondanks de geruststelling dat velen hun Bitcoin zullen vasthouden.
Toch willen sommige schuldeisers winst maken met hun Bitcoin. “Zodra ik ze ontvang, verkoop ik ze op Kraken,” zei een gebruiker, wat suggereert dat veel gedupeerden hun verlies hebben goedgemaakt en nu “alles extra” is.
Sommigen vinden dat de betalingen in termijnen moeten worden gedaan om verdere dalingen op de markt te voorkomen.
Gebruikers van beurzen zoals Kraken zijn in het nadeel ten opzichte van Japanse schuldeisers, omdat zij nog geen toegang hebben tot hun Bitcoin- en Bitcoin Cash-tokens. Dit geeft Japanse gebruikers de mogelijkheid om hun BTC te verkopen voordat andere schuldeisers dat kunnen, wat nadelig kan zijn voor de late ontvangers als de prijs blijft dalen.