Schuldeisers willen bitcoins van Mt. Gox zien en geen dollars, euro’s of yen

Er komt maar geen eind aan de berg ellende genaamd Mt. Gox. Er lag nu eindelijk een plan klaar om slachtoffers terug te betalen maar verschillende crediteuren kunnen zich hier niet in vinden.

Fiat gaat voor bitcoin

Het plan werd op 25 maart voorgesteld aan de schuldeisers. Nobuaki Kobayashi is degene die dit in naam van Mt. Gox regelt. Hij zei dat als hij toestemming van de rechtbank krijgt, hij enkele van de herstelde cryptocurrency’s zou verkopen om eerst fiat valutaclaims af te handelen.

Schuldeisers zouden de mogelijkheid hebben om terugbetaling in bitcoin te ontvangen, maar volgens het voorstel kan het mogelijk zijn dat er niet genoeg bitcoins zouden zijn om alle vorderingen te schikken. Zeker niet als eerst de fiatclaims worden afgehandeld.

Weinig bijval

Aangezien Kobayashi heeft uitgesloten dat hij extra bitcoin koopt, zouden sommige schuldeisers waarschijnlijk een deel van hun vordering in fiat-valuta ontvangen.

Maar het voorstel van Kobayashi kreeg weinig bijval van schuldeisers, de meesten willen namelijk in bitcoin worden terugbetaald.

Bang voor dalende koers

Alex Ortega, directeur van Iverson Capital Group, vertegenwoordigt sinds 2016 een flinke verzameling claims. Hij zegt dat veel schuldeisers ontevreden zijn met het voorstel, ze vinden ook dat Kobayashi geen bitcoins moet verkopen om eerst fiatclaims af te handelen.

Ortega:

De meeste schuldeisers zijn specialisten in bitcoin en die willen blijven deelnemen aan de markt. Dus als er bitcoin wordt verkocht om ze in fiat te betalen, zitten ze vast aan een exitprijs waar ze niet voor hebben gekozen. Ook worden ze beperkt in een potentiele prijsstijging. Als laatste zou dit kunnen leiden tot een enorm rommelige uitverkoop, zoals in 2018.

Hoeveel heeft Mt. Gox nog?

Mt. Gox werd in 2014 failliet verklaard nadat hackers 850.000 bitcoins van hun servers hadden gestolen. Vlak na het faillissement zou Mt. Gox nog 200.000 bitcoins over hebben, deze werden gevonden in een andere wallet vlak nadat de exchange instortte.

Op dit moment heeft Mt. Gox nog 141.600 bitcoins en 142.800 bitcoin cash in kas. Volgens Coindesk verkocht Kobayashi begin 2018 maar liefst 400 miljoen aan herstelde bitcoins, waardoor veel cryptocurrency’s in waarde daalden.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Kobayashi. Toch niet dezelfde als van ‘ the usual suspects ‘? Hou u dan vast aan de takken van de bomen.

    31 maart 2020
  • Wat zijn ‘ herstelde Bitcoins ‘
    Hersteld van Corona?

    31 maart 2020