Failliete bitcoin exchange Mt. Gox begint met terugbetalen schuldeisers

Een belangrijke ontwikkeling in de zaak Mt Gox. De exchange die in 2014 failliet is gegaan begint met het terugbetalen van haar schuldeisers.

Curator Nobuaki Kobayashi is verantwoordelijk voor de afhandeling van de schadeclaims. Hij moet binnenkort beslissen welke schadeclaims hij goedkeurt en welke hij afkeurt. Vervolgens betaalt hij deze schuldeisers in cryptocurrency of in fiat valuta.

In de komende dagen meer informatie

Kobayashi verklaart dat hij in de komende dagen meer informatie geeft. Schuldeisers worden op verschillende manieren op de hoogte gehouden.

Heb je bijvoorbeeld online een schadeclaim ingevuld via de website van Mt. Gox? Dan zie je de reactie terug in het dashboard van je account. Is de schadeclaim op andere manier ingediend, dan ontvang je een mail van Kobayashi.

Flinke balans in kas

In een ander document (let op: gebruik Google Translate) geeft Kobayashi aan dat Mt. Gox op 20 maart 629.594.540 dollar in cash heeft.

Daarnaast bezit de exchange 141.686,35 bitcoin (BTC) en 124.846,35 bitcoin cash (BCH) per 19 maart. Kobayashi onderzoekt nog of de exchange meer cryptocurrency in bezit heeft.

Sommige claims al geaccepteerd

Kobayashi geeft aan dat sommige schadeclaims al zijn geaccepteerd. Het gaat om:

  • 802.521 BTC (3.233.256.500 dollar)
  • 792.296 BCH (124.953.000 dollar)
  • 38.165.644 dollar
  • Overige claims in andere fiat valuta

Vergelijk je de claims met de balans van Mt. Gox, dan zie je dat de exchange een flink tekort heeft. Het is nog niet duidelijk hoe Kobayashi of Mt. Gox dit gaat oplossen.

Nobuaki Kobayashi heeft een deadline aangeboden voor het afmaken van het voorstel voor een rehabilitatieplan. Hij zegt dat dit voor 26 april 2019 af is.

Wat is Mt. Gox?

Mt. Gox was de eerste en (in die tijd) de grootste bitcoin exchange ter wereld. In juli 2010 opende Mt. Gox haar deuren, en in 2011 werd de exchange overgenomen door Mark Karpeles.

Onder zijn leiding ging het echter niet goed. In 2011 had de bitcoin exchange te maken met een hack, waardoor er veel bitcoin verloren ging. En in de jaren hierna werd er structureel en geleidelijk bitcoin gestolen uit de wallets van de exchange. In totaal zijn er  850.000 bitcoins verloren gegaan.

In 2014 kondigde Mt. Gox haar faillissement aan. Schuldeisers wachten nu al jaren op een schadevergoeding.

Ex-CEO Mark Karpeles is onlangs schuldig bevonden van manipulatie van de administratie, verduistering, en het schenden van vertrouwen.

Benieuwd naar het verhaal van Mt. Gox? Deze documentaire is het bekijken waard:

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.