Multi-signature op bitcoin wordt steeds eenvoudiger

Wat bitcoin zo krachtig maakt is dat het een vorm van geld is die jij volledig in eigen beheer kunt bewaren. De keerzijde daarvan is dat je zelf ook voor de beveiliging moet zorgen en dat je bij eventuele fouten niet bij een bank kunt aankloppen. Voordat je besluit om je bitcoin in eigen beheer te houden is het aan te raden om je goed in te lezen over de mogelijkheden en eerst te testen met kleine hoeveelheden.

Gelukkig komen er steeds meer opties om het zelf beheren van de sleutels naar je bitcoin eenvoudiger te maken. De komst van Nunchuk 2.0 is hier een goed voorbeeld van. Deze applicatie maakt het super eenvoudig om met andere mensen een zogenaamde multi-signature wallet op te zetten. Zo hoef je niet meer in je eentje te stressen over het veilig bewaren van je private key en kun je relatief eenvoudig een hele veilige setup bouwen.

Wat is een multi-signature wallet?

Dat klinkt natuurlijk spannend, een multi-signature wallet, maar wat is het precies? In essentie is het helemaal geen lastig concept. Een multi-signature wallet is niets meer dan een wallet waarbij je meerdere handtekeningen nodig hebt om je bitcoin te verplaatsen. Normaal gesproken heb je een private key en is de handtekening daarvan voldoende om je bitcoin te versturen. Met een multi-signature wallet kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een wallet te bouwen waarbij je 3 private keys gebruikt waarvan er tenminste 2 nodig zijn om de bitcoin te verplaatsen.

Je hebt dan dus een wallet met 3 private keys die je op verschillende plekken en/of door verschillende mensen kan laten bewaren. Als je ervoor kiest om een minimum van 2 handtekeningen in te stellen voor het bewegen van de bitcoin, dan heb je aan 2 van de 3 private keys genoeg om je bitcoin te versturen.

Zo is het dus geen megaprobleem als je onverhoopt 1 van de 3 sleutels verliest. Mocht je onverhoopt toch één van je sleutels verliezen, dan is het wel handig om een nieuwe multi-signature wallet aan te maken om die veiligheid weer in te bouwen. Met een multi-signature opzet kun je dus meer fouten maken zonder dat dit meteen betekent dat je al je bitcoin kwijt bent. Het probleem is dat het vaak iets complexer en lastiger te beheren is dan een single-signature wallet. De komst van wallets als Nunchuk 2.0 maakt het langzaam maar zeker steeds eenvoudiger om een multi-signature opzet in elkaar te draaien.

Nunchuk 2.0 onder de loep

Het gave aan de wallet van Nunchuk is dat je heel eenvoudig multi-signature wallets kan opzetten met vrienden, familie en zakenpartners die je vertrouwt. Daarbij kan je in de Nunchuk 2.0 applicatie met alle betrokkenen chatten in een versleutelde omgeving. Een hele goede optie om het bitcoin-vermogen van je familie in te bewaren dus. Je kunt in volledige privacy met iedereen chatten en fondsen ontvangen en versturen vanuit de gedeelde wallet.

Daarbij is de filosofie van Nunchuk interessant. Ze geloven er echt in dat Bitcoin de potentie heeft om de basis van een decentraal en robuust financieel systeem te vormen, maar dat er nog genoeg werk te doen is om dat een realiteit te maken.

De tools voor de decentrale financiële wereld moeten nog gebouwd worden en nog belangrijker, ook door mensen gebruikt worden. Daarom is het essentieel dat dingen als een multi-signature wallet steeds toegankelijker worden voor het grote publiek. Als je een decentraal systeem wil bouwen, dan is het belangrijk dat iedereen ook daadwerkelijk zijn eigen sleutels beheert. Doen we dat niet, dan is de kans groot dat bitcoin gewoon onderdeel van het huidige financiële systeem blijft.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.