De invloed van Elon Musk op Dogecoin en Bitcoin

Een nieuwe studie keek naar het verband tussen de tweets van Elon Musk en stijgende (of dalende koersen) van bitcoin en dogecoin. Blockchain Research Lab analyseerde zes bitcoin- en dogecoin-gerelateerde tweets van de miljardair en eigenaar van Tesla.

Onmiddelijke impact

De resultaten laten zien dat de tweets van Musk een onmiddellijke en uitgesproken impact kunnen hebben op de waardes van de verschillende munten. De sleutel tot hoe groot de impact van elke tweet zal zijn, hangt volgens het onderzoek af van of Musk reageert op activiteit die al op de markt plaatsvindt of dat hij zelfstandig een gedachte uit het niets deelt.

Wanneer zijn cryptogerelateerde twitteractiviteit niet verband houdt met eerdere marktactiviteit, is de impact veel groter. Zo steeg de prijs per bitcoin binnen drie uur na dat hij zijn bio aanpastte naar #bitcoin, van iets boven 32.000 tot meer dan 38.000 dollar. Dit resulteerde in een piek van cumulatief abnormaal rendement (CAR) van 18,99% binnen 7 uur. Evenzo resulteerde de tweet van Musk bestaande uit slechts één woord, Doge, in een toename van het gemiddelde handelsvolume. Dit groeide van ongeveer 9 transacties per minuut naar 775 transacties per minuut binnen 30 minuten.

Rendement en handelsvolume

In  het onderzoek valt te lezen: ‘De gepresenteerde resultaten laten zien dat individuele tweets een aanzienlijke invloed kunnen hebben op het rendement en de handelsvolumes van cryptocurrency’s.’

‘Hoewel Elon Musk waarschijnlijk een extreem voorbeeld is als het gaat om invloed via sociale media, is er een groot aantal relatief minder invloedrijke individuen, groepen of bedrijven die hun mening over cryptocurrency’s via sociale media communiceren. Een systematische classificatie van influencers op basis van hun impact op korte termijn op cryptocurrency’s kan een veelbelovende onderzoeksbenadering zijn.’

Volgens de onderzoekers van Blockchain Research Lab zijn vier andere tweets die in het onderzoek werden geanalyseerd waarschijnlijke reacties op eerdere marktactiviteit en leverden ze daarom niet zulke significante resultaten op.

Traditionele aandelenmarkt

De tweets van Musk hebben ook sporen achtergelaten op de traditionele financiële markten. Zijn tweet “considering taking Tesla private at $420” uit 2018, resulteerde in fraudelast en een boete van 40 miljoen dollar. Ook vlak nadat Musk tweette over berichtenservice Signal, kochten investeerders het verkeerde aandeel. De marktwaarde van Signal Advance-aandelen stegen van 55 miljoen naar 3 miljard dollar. Oeps.

Hier vind je het volledige onderzoek.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.