Is Dogecoin een piramidespel? Elon Musk aangeklaagd voor 258 miljard dollar

De excentrieke miljardair Elon Musk is aangeklaagd voor 258 miljard dollar omdat hij de koers van Dogecoin zou hebben gemanipuleerd voor eigen gewin. De CEO van SpaceX en Tesla wordt ervan verdacht zijn positie te hebben misbruikt om van Dogecoin een piramidespel te maken.

Manipulatie van koers doge

Volgens persbureau Reuters is er een klacht ingediend bij de federale rechtbank in Manhattan door Keith Johnson. Hij beschuldigt Musk van afpersing voor het aanprijzen van DOGE en het helpen van de prijsstijging, om vervolgens de prijs te laten dalen.

In de aanklacht wordt beweerd dat Elon Musk “zijn voetstuk als ‘s werelds rijkste man heeft gebruikt om het Dogecoin-piramideschema te bedienen en te manipuleren voor winst, bekendheid en amusement.” Verder valt te lezen:

“Beklaagden wisten sinds 2019 dat Dogecoin geen waarde had, maar promootten Dogecoin om te profiteren van zijn handel.”

Tesla, SpaceX en Starlink mogen geen doge meer accepteren

Om de argumentatie van de aanklacht kracht bij te zetten, worden meerdere bekende persoonlijkheden geciteerd, waaronder Warren Buffett en Bill Gates. Zij trekken namelijk de waarde van cryptocurrency in twijfel. In eerste instantie wordt 86 miljard dollar aan schadevergoeding geeist maar dit bedrag kan verdrievoudigd worden. Dit bedrag is zo gekozen vanwege de waardedaling van Dogecoin sinds mei 2021.

Daarnaast wil de aanklager ook afdwingen dat musk en zijn bedrijven Tesla en SpaceX verboden wordt om Dogecoin te promoten.

De aanklager gaat verder dan alleen het aanvallen van Musk. Hij wil ook dat een rechter de handel in Dogecoin verklaart als gokken volgens de federale en New Yorkse wet. De rechtszaak merkte op dat de koers van DOGE begon te kelderen nadat Elon Musk in het tv-programma Saturday Night Live verscheen en zei dat Dogecoin “een hustle is.”

Cryptocurrency is gokken

Billy Markus, een van de bedenkers van Dogecoin maakt een terechte opmerking door te stellen dat Dogecoin niet veel anders is als alle andere cryptocurrency’s. Hij vraagt zich dan ook af of de aanklager hiermee alle cryptocurrency’s wil afdoen als gokken.

Doge is beter dan bitcoin, aldus Musk

Elon Musk heeft in het verleden gesuggereerd dat zijn projecten SpaceX en Starlink binnenkort doge zullen accepteren als betaling voor diensten en producten. Het kan niet ontkend worden dat Musk een fanboy is van dogecoin, hij denkt zelfs dat deze cyrpto beter is voor transacties dan bitcoin.

Musk zei dat het transactievolume van bitcoin laag is, terwijl de kosten per transactie hoog zijn, waardoor het meer geschikt is als waardeopslag. Dit betekent dat investeerders bitcoin liever vasthouden om mee te sparen in plaats van te verkopen of te gebruiken voor transacties. Het lijkt of de miljardair met al zijn kennis en weelde niet bekend is met het lightning network. Deze maakt het mogelijk om ontelbare transacties per seconde tegen minieme kosten uit te voeren met bitcoin.

Merchandise Tesla voor Doge

Musk’s elektrische autofabrikant Tesla is onlangs ook begonnen met het accepteren van DOGE-betalingen op zijn website, waardoor specifieke producten zoals zijn ‘cyberwhistle’, zijn ‘Giga Texas’-riemgesp ‘en zijn ‘cyberquad’-vierwieler voor kinderen kunnen worden gekocht. Deze items zijn allemaal geprijsd in DOGE, variërend van 12.020 munten voor de vierwieler tot 300 DOGE voor het fluitje.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Nu er veel geld verloren wordt gaan de voormalige ‘believers’ nu anderen aanklagen dat crypto gemanipuleerd werd en dat het zelfs gokken was in de hoop dat ze dan misschien alsnog rijk worden. Creatief! Ook een reëel bedrag om te eisen . 258.000.000.000 .. waarom niet..

    19 juni 2022