Blockchain om muzikale rechten te beschermen

Blockchainbedrijf Bitfury Group kondigde woensdag de lancering aan van een muziek- en entertainmentdivisie. Zij gaan werken aan een open-source muziekplatform zal creëren op de bitcoin blockchain.

Oplossing voor copyright

Het bedrijf, dat onlangs is gewaardeerd op één miljard dollar zegt dat SurroundTM, het te ontwikkelen platform, voor meer innovatie binnen de industrie moet zorgen.

Het is zeker niet uniek dat een technologiebedrijf de muziekindustrie instapt, denk aan Apple, maar wel de eerste die muziek wil decentraliseren middels blockchain. Of zoals Pitbull zou zeggen:

Bitfury claimt dat SurroundTM zorgt voor een betere naleving van copyright-eigendommen. Dat komt door de monitoring- en beheersystemen. Het idee is dat intellectueel eigendom op een transparante manier gedeeld kan worden.

“Er is veel vraag naar een open source blockchain oplossing in de entertainmentindustrie. Zo kunnen artiesten hun eigen waar aan de man brengen, en dat heeft niet alleen transactionele waarde,” aldus Stefan Schultz, CEO van Bitfury Surround.

“Het daadwerkelijke platform wordt op dit moment gebouwd en ontwikkeld, er zijn al verschillende onderdelen klaar”, zei Schultz. Er aan toevoegend, het duurt nog wel even voordat het product compleet is.

Wat kan blockchain toevoegen aan de muziekindustrie?

De muziekindustrie is vrijwel volledig online en digitaal gegaan. Maar dit heeft niet alle problemen opgelost. Zelfs als een artiest zijn muziek op Spotify, Apple Music en Google Play Music verkoopt, krijgen ze niet het werkelijke en volledige beeld van wat er digitaal met hun product gebeurt. Ze moeten vertrouwen op het beloningssysteem van een derde partij.

Verplaats je deze data naar de blockchain, dan heeft iedereen hier, altijd zicht op.

Een van de beloftes van blockchain (en smart contracts) is dat je de ‘middle man’ kan omzeilen. Denk hierbij aan productiehuizen en distributiebedrijven, zij verdienen fors aan de muzikale creaties. In sommige gevallen houdt een artiest maar tien of twintig procent over, en het kan soms ook jaren duren voordat de artiest pas geld begint te verdienen aan verkoop.

Last but not least, de verdeling van de rechten kunnen in theorie ook opgelost worden door blockchain. Distributie van royalty beheer tussen componisten, producenten, uitgevers en zangers kan zo veel effectiever.

Over de Bitfury Group

De Bitfury Group haalde in 2018 tachtig miljoen dollar op bij beleggers. Ook de bekende miljardair Mike Novogratz, een voormalige hedgefund manager bij Fortress Investment Group, gelooft in het idee. Die financieringsronde zorgde ervoor dat Bitfury op één miljard wordt gewaardeerd.

Bitfury is in 2011 opgericht in Londen. Ze zijn groot geworden door de verkoop van apparatuur die wordt gebruikt voor het mijnen van cryptocurrencies. Ook ontwikkelen ze blockchain oplossingen voor klanten. Bitfury Surround is gevestigd in Europa, met vestigingen in Amsterdam en Berlijn. Andere kantoren zijn opgezet in Los Angeles, Tokyo, Seoul en Moskou.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.