Na Binance nu ook Coinbase aangeklaagd door SEC

Het is ook nooit eens rustig in de cryptowereld. De SEC, de Amerikaanse financiële waakhond, heeft een nieuwe rechtszaak aangespannen, ditmaal tegen cryptobeurs Coinbase. De aanklacht luidt: het aanbieden van niet-geregistreerde effecten.

De SEC beweert in zijn aanklacht dat Coinbase zich nooit heeft geregistreerd als effectenmakelaar of nationale effectenbeurs. Daarmee zou Coinbase het openbaarmakingsbeleid voor effectenmarkten hebben ontweken. De SEC beweert dat verschillende tokens die de cryptobeurs aanbiedt, waaronder Solana (SOL), Cardano (ADA), Polygon (MATIC), Filecoin (FIL), Sandbox, Axie Infinity, Chiliz (CHZ), FLOW, ICP, NEAR, VGX, DASH en NEXO, als effecten moeten worden beschouwd.

Verder beweert de SEC in deze rechtszaak dat Coinbase al sinds 2019 opereert als een niet-geregistreerde effectenmakelaar, bijna twee jaar voorafgaand aan zijn beursgang in april 2021.

Stakingproducten

De SEC beweert verder dat het stakingprogramma van Coinbase vijf crypto-activa van een specifieke categorie omvat, waardoor het stakingprogramma een beleggingsovereenkomst en dus een effect is. Coinbase was al verwikkeld in een geschil met de SEC over het stakingprogramma. De beurs beweerde eerder al dat zijn stakingproducten niet als effecten zouden moeten kwalificeren.

Gary Gensler, de voorzitter van de SEC, verklaarde in reactie op de recente rechtszaak tegen Coinbase dat de cryptobeurs haar klanten beroofd zou hebben van cruciale bescherming tegen fraude en manipulatie. En daarbij naliet om de juiste openbaarmaking te doen en maatregelen te nemen tegen belangenconflicten.

Deze rechtszaak van de SEC tegen Coinbase komt slechts een dag nadat de toezichthouder Binance aangeklaagde. Die zaak werd aangespannen op grond van de overtreding van de effectenwet en het vermengen van de fondsen van klanten.

De aandelenkoers van Coinbase daalde met 15% in de voorhandel nadat de SEC haar rechtszaak aankondigde.

Stap veilig over naar BLOX

Heb je crypto staan bij Binance, of een exchange zoals het gestopte Litebit en ben je op zoek naar een veilig alternatief? Overweeg dan je coins over te maken naar BLOX. Speciaal voor jou hebben wij de gratis BLOX-overstapservice gelanceerd.

Stap gratis over op BLOX ➜
Delen:

Annina verdiept zich al geruime tijd in de wereld van crypto en blockchain en is vastberaden om alles te weten te komen. Daarom duikt ze regelmatig in de wereld van Bitcoin, altcoins en alles daaromheen. Haar bevindingen vertaalt ze naar begrijpelijke artikelen, zodat ook jij snel op de hoogte bent.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.