Na bitcoin komt ook ethereum dichter bij Russische roebel

De Russische roebel heeft veel waarde verloren sinds het begin van de oorlog. Het verloor op een dieptepunt 50% tegenover de dollar en 75% tegenover bitcoin. Ethereum maakte nog geen hoogtepunt tegenover de roebel, maar het scheelt niet veel meer.

Bitcoin tegenover de roebel

Afgelopen week maakte bitcoin een all time high tegenover de roebel. Dat was maar een paar dagen nadat bitcoin officieel meer waard werd. Toen de oorlog uitbrak, steeg bitcoin en daalde de roebel. De marktkapitalisatie van bitcoin is sindsdien 11 plekken boven de roebel gestegen; net onder de Zwitserse frank en net boven de Thaise baht. Op Coinmarketcap staat de grootte van munten omschreven in bitcoin.

Bron: Coinmarketcap

De all time high van bitcoin tegenover de roebel is nog ietsjes verder gestegen, maar dat ging zonder flinke kracht. Bitcoin is inmiddels een klein beetje gedaald vanaf dat punt.

De oorlog initieert een dalende roebel

In de grafiek hieronder zie je de koers van de roebel tegenover bitcoin en tegenover de dollar. De horizontale grijze lijn is de all time high tegenover van BTC/RUB en de verticale lijn markeert 24 februari, de dag dat Rusland Oekraïne binnen viel. Je kan duidelijk het effect zien sinds de oorlog; een gigantische stijging tegenover de roebel.

BTC/RUB 2D & USD/RUB 2D

Ethereum op de hielen

ETH is nog maar 6 plekken verwijderd van de Russische munt. Zoals je kan zien in onderstaande afbeelding staat de roebel op nummer 25 en ethereum op nummer 31. Het verschil is op dit moment nog ongeveer 4 miljoen bitcoin. Dat lijkt onhaalbaar, maar ook bitcoin is – na het inhalen van de roebel – nog eens 7 miljoen BTC meer waard geworden. Ethereum can dream.

4 miljoen bitcoin – de prijs wat ethereum onderscheidt van de roebel – staat op dit moment gelijk aan ongeveer 142 miljard euro. Ethereum heeft op dit moment waarde van 281 miljard euro, dus als het nog met iets meer dan 50% stijgt tegenover de roebel, wordt dit doel behaald. Het is misschien nog ver weg, maar voor de nummer twee uit de cryptomarkt is dit niet onhaalbaar.

Bijna all time high

Ethereum is wel dicht bij de all time high tegenover de roebel. De koers is op dit moment maar 9,5% verwijderd van de top. Een stijging tegenover de roebel hoeft niet te betekenen dat ETH ook stijgt tegenover de dollar. Het is een kwestie van geduld of dit ook effect zal hebben op andere munten.

ETH/RUB 2D

De oorlog zorgt voor veel schommelingen, in zowel fiat als crypto. De koersen doen het goed tegenover de roebel, maar veelal slecht tegenover de dollar. De stijging van BTC en ETH van gisteren is al bijna weer gecorrigeerd. Hier blijft de prijs tot nu toe even hangen, wachtend op het volgende nieuws.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.