Wat is de rol van bitcoin en welke ontwikkelingen kan je verwachten?

Bitcoin is digitaal goud en bitcoin kan je beschermen tegen inflatie. Bitcoin is een betaalmiddel en tegelijkertijd een store of value. Je kan beter bitcoin vasthouden dan altcoins tijdens een bearmarkt.

Iedereen heeft zo zijn eigen idee bij wat bitcoin moet zijn. Chris Burneske vat het nog het beste samen door te stellen dat bitcoin een spiegel aan de maatschappij voorhoudt.

In dit artikel kijken we welk van deze ideeën stand hebben weten te houden de afgelopen maanden, maar blikken we ook vooruit.

De marktcrash van juni heeft veel bitcoiners weer met beide benen op de grond gezet. En als dat niet is gebeurd, dan heeft het de criticasters op zijn minst genoeg tegenargumenten gegeven. Laten we eens kijken hoe de ‘ideeën’ het hebben gedaan.

Bitcoin als hedge tegen inflatie

In theorie is bitcoin een perfect middel tegen inflatie. Er is een vast en transparant aanbod en het monetair beleid is vastgelegd in code. Maar terwijl de hele wereld te maken had met inflatie, kon de bitcoin koers geen potten breken. Althans, niet in Nederland.

In het blauw hieronder onze stijgende inflatie, en bitcoin gaat juist de andere kant op.

Bron: Tradingview

Store of value

In november 2021 steeg bitcoin naar 69.000 dollar, de hoogste waarde ooit. Sindsdien is de bitcoin koers met meer dan 70% gedaald.

Er was de hoop dat bitcoin als betrouwbaar waardeopslag (zoals goud) kon optreden tijdens roerige economische tijden. Daar lijkt het nog te vroeg voor te zijn. Veel te vroeg zelfs, want bij elke scheet van de Amerikaanse Centrale Bank over een renteverhoging of inflatie, reageert BTC heftiger dan de aandelenmarkt.

Bitcoin en altcoins tijdens bearmarkt

Tijdens de bearmarkt van 2018/2019 bleek bitcoin veiliger te zijn dan altcoins. De bitcoin koers daalde wellicht, maar altcoins vielen van een klif.

Dat idee lijkt tijdens deze bearmarkt niet houdbaar meer. Hieronder de marktdominantie van bitcoin. Ofwel, hoe groot is het deel van de cryptomarkt dat bestaat uit bitcoin. Tijdens deze bearmarkt legt bitcoin het af tegen de rest van de markt.

Bron: Tradingview

Is er dan helemaal niets positiefs te melden over bitcoin? Zat, en dan doen we dan ook vaak genoeg op deze site. Maar bovenstaande ideeën van wat bitcoin is, of wat bitcoin moet zijn, zijn niets meer dan hersenspinsels van voor- en tegenstanders.

Bitcoin bearmarkt is om te bouwen

Als we het sentiment en de bedachte ideeën laten voor wat ze zijn en ons richten op de echte ontwikkelingen, dan is de toekomst van bitcoin hoopvol. Juist tijdens deze bearmarkt, want een bearmarkt is om te bouwen en een bullmarkt om te profiteren.

Dit zijn de huidige ontwikkelingen (excuus als het te technisch wordt):

 • BIP-119 is bedoeld om gebruikers meer controle te geven over hoe bitcoin wordt uitgegeven.
 • BIP-300 en 301 breiden de functionaliteit van Bitcoin uit met plugins voor de blockchain zonder de basislaag te veranderen. Dit kan in theorie zorgen voor smart contracts op Bitcoin.
 • Taro is een nieuw Taproot-aangedreven protocol gebouwd door Lightning Labs. Het is bedoeld om stablecoins en andere activa op het Lightning Network uit te geven.
 • Lightning Pool en Magma hebben het mogelijk gemaakt om op een non-custodial manier rendement te genereren op Bitcoin. Ofwel, rente op je stilstaande coins.

In toekomstige artikelen zullen we meer aandacht besteden aan deze ontwikkelingen.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • nee hoor ga je geld asjeblieft beter besteden. koers wilt alleen omlaag en ik zie zo niet in dat dit nog toekomst heeft. economie is nog nooit zo slecht. dus kap ermee. kwestie van tijd voordat het telkens daalt richting 0

  3 oktober 2022
  • Och Mark

   Ben je zeker dat je het begrijpt?

   groetjes Bart

   4 oktober 2022
 • Mark Rutte begrijpt het maar al te goed

  4 oktober 2022