NBA-spelers kopen cryptocurrency van zichzelf en bod van 1,8 miljoen dollar op NFT Beeple

Er is flink geboden op een verzameling kunstwerken gemaakt door de populaire digitale kunstenaar Beeple. Er is een bod binnengekomen van 1,8 miljoen dollar op de veiling die wordt georganiseerd door het Britse veilinghuis Christie’s. Mocht je mee willen bieden, dat kan de komende twee weken nog.

De eerste 5000 dagen

Gisteren was de eerste dag van de veiling waarbij het werk van Beeple wordt geveild. Het gaat om een verzameling van 5.000 stukken met de titel Everydays: The First 5000 Days. Om de collectie samen te stellen, produceerde Beeple 14 jaar lang elke dag een nieuw kunstwerk, de eerste dateert van mei 2007. Everydays wordt geroemd als ‘een van de meest unieke oeuvre die opduikt in de geschiedenis van digitale kunst.’

De veiling, het resultaat van een samenwerking tussen Christie’s en NFT-marktplaats MakersPlace, is de eerste keer dat niet-vervangbare token (NFT) -kunst wordt verkocht op een gerenommeerd veilinghuis.

Het is overigens geen verrassing dat juist Beeple deze primeur krijgt. Het is toch één van de grootste namen van de digitale kunstwereld. Afgelopen woensdag werd een ander digitaal kunstwerk van Beeple, getiteld CROSSROAD, doorverkocht op de NFT-marktplaats Nifty Gateway van Gemini voor 6,6 miljoen dollar.

Wat zijn NFT’s?

Digitale kunst wordt uitgegeven als een unieke cryptocurrency token. Deze worden Non Fungible Tokens genoemd. NFT’s zijn net als elke andere cryptocurrency’s zoals bitcoin. Ze maken gebruik van een transparante blockchain om te bewijzen dat de tokens schaars en in het geval van kunst zelfs uniek zijn. Dit kun je vergelijken met ruilkaarten, schilderijen of andere verzamelobjecten. Het grote verschil met bitcoin, is dat elke token uniek is en niet inwisselbaar voor elkaar. Bij bitcoin maakt het niet uit of je bitcoin a of bitcoin b hebt, ze zijn hetzelfde en vertegenwoordigen dezelfde waarde.

Muziek, beeldende kunst, films en andere unieke creaties hebben allemaal het potentieel om als NFT’s te worden weergegeven. Je kunt NFT’s op verschillende marktplaatsen kopen met andere cryptocurrency’s.

Basketbalspelers

Een populaire NFT wordt gemaakt door Dapper Labs en heet Top Shot. Dit gaat om korte basketbal videofragmenten van NBA-spelers. Het zijn de spelers zelf die concurreren met fans om hun digitale beeltenis te bezitten, ook al zijn deze videofragmenten gratis op YouTube te zien. Mark Cuban, eigenaar van basketbalteam Dallas Mavericks hierover: ‘Sommige mensen klagen misschien dat ik overal en altijd dezelfde video op internet kan krijgen en ernaar kan kijken. Nou raad eens, ik kan dezelfde foto op elke traditionele, fysieke kaart op internet krijgen en deze afdrukken, en dat verandert de waarde van de kaart niet.’

Een van de andere early adaptors is Atlanta Hawks-speler Bogdan Bogdanovic. Hij kocht een Moment met hemzelf en kreeg nr. 8 in de set, dat is ook zijn rugnummer. Binnen series met een beperkte oplage hebben de serienummers die overeenkomen met de shirtnummers van de spelers de meeste waarde.

Het is de eerste keer dat de NBA een licentieovereenkomst aangaat die wordt ondersteund door blockchain-technologie. ‘Blockchain is uniek. Het kan waarde opleveren voor eigenaren van intellectueel eigendom’, zegt Adrienne O’Keeffe, Associate Vice President voor licenties van de NBA. ‘We geloven echt dat blockchain-technologie blijvend is en veel kan betekenen voor ons.’


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.