blockchain nederland

Kennis Nederlandse bedrijven van blockchain is onvoldoende

Bijna de helft van het Nederlandse bedrijfsleven investeert aankomend jaar in blockchain, maar het merendeel zegt dat hun kennis over blockchain te laag is.

Blockchain is meerwaarde, maar we begrijpen het niet

Het Future of IT-onderzoek ondervroeg bijna vierhonderd beslissers in de Nederlandse IT-branche, in opdracht van Topicus. Van de ondervraagden zei 53 procent dat zij hun eigen kennisniveau over blockchain te laag vonden.

Maar 38 procent van de respondenten denkt dat blockchain zeker een meerwaarde voor hun bedrijf kan zijn, naast of ter vervanging van al bestaande technologieën. Ze geven wel toe dat de kennis nog niet toereikend genoeg is om de implementatie in goede banen te leiden.

Slechts 12 procent van de IT-beslissers zegt namelijk te weten hoe blockchain echt werkt. Maar ruim twee op de vijf organisaties zegt dat ze willen investeren in hun kennis over blockchain, dat kan door het uit te besteden aan een bureau of door zelf trainingen te volgen. Een kwart geeft aan vooral zelf nieuwe dingen uit te proberen.

Maar waarom blockchain?

Maar waarom is blockchain dan zo in trek? De respondenten verwachten vooral betere bescherming tegen fraude en cybercrime, vervolgens volgt het efficiënter kunnen inrichten van werkprocessen.

Data die op een blockchain wordt verwerkt en opgeslagen, wordt namelijk vaak beveiligd door een sterke versleuteling. Dit vinden de respondenten betrouwbaar. Wat ook meespeelt is dat eventuele wijzigingen en nieuwe data inzichtelijk zijn, waardoor organisaties goed kunnen voldoen aan wet- en regelgeving.

Blockchain wordt al toegepast

Bijna één op de vijf organisaties zegt al gebruik te maken van blockchain. Zij passen blockchain momenteel toe in al bestaande bedrijfsprocessen. Het merendeel van deze organisaties gebruikt de techniek als toevoeging op hun logistieke processen. Ook wordt met blockchain data vastgelegd, beheerd en beschermd. Dit zijn voornamelijk organisaties in de financiële- en zakelijke dienstverlening met meer dan 250 werknemers.

Maar ook binnen kleinere organisaties wordt goed nagedacht over toepassingen van blockchain. Bijna de helft van de ondervraagde MKB’ers streeft ernaar om een vorm of een afgeleide van blockchain op te nemen in hun bedrijfsprocessen.

Er is ook onderzocht hoeveel organisaties komend jaar investeren in blockchain. Dit verschilt van tienduizend euro tot meer dan een ton. Een op de tien ondervraagde organisaties investeert komend jaar zelfs meer dan honderdduizend euro in blockchain.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.