Nederland bestrijdt belastingfraude crypto’s internationaal

De Nederlandse Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) gaat de strijd tegen belastingfraude internationaal oppakken. Daarbij werkt de FIOD samen met vergelijkbare agentschappen uit een viertal andere landen.

Internationaal samenwerkingsverband

De samenwerking bestaat uit:

  • Australië: Australian Criminal Intelligence Commission and Australian Taxation Office (ACIC)
  • Groot-Brittannië: Her Majesty’s Revenue & Customs (HMRC)
  • Canada: The Canada Revenue Agency (CRA)
  • Verenigde Staten: Internal Revenue Service Criminal Investigation (IRS-CI) 
  • Nederland: Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) 

Het samenwerkingsverband wordt The Joint Chiefs of Global Tax Enforcement genoemd, kortweg J5. De J5 is opgericht op verzoek van de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD). Volgens de OECD gaan criminelen steeds internationaler te werk bij het verbergen van hun illegale vermogens. De impact van deze praktijken is volgens hen enorm. Zij roepen de landen daarom op om meer samen te werken in het bestrijden van deze ontwikkeling.

De J5 is opgericht om elkaar te ondersteunen in deze strijd. Dit doen ze onder andere door informatie en inlichtingen uit te wisselen. Ook zullen ze gezamenlijke operaties uitvoeren om belastingontduikers op te sporen en deze voor de rechter te krijgen. Onderdeel van de aanpak is het bestrijden van belastingfraude via cryptocurrencies.

Simon York, directeur van de Britse belastingdienst is enthousiast over de samenwerking:

Door het kleine aantal deelnemers zal J5 sneller en flexibeler kunnen samenwerken. Zowel in het ontwikkelen van nieuw beleid, als bij gezamenlijke operaties. Alles dat de samenwerking oplevert zal met een grotere groep van partners worden gedeeld. Op die manier ontwikkelen we gezamenlijk kennis over offshore criminaliteit.

Wil je het verslag van de eerste ontmoeting doorlezen? Dat kan hier (PDF).

Wat is de rol van Nederland?

De Nederlandse FIOD is een van de mede-oprichters van het samenwerkingsverband. Op aandringen van Nederland en Canada wordt ook gekeken naar de rol van crypto’s bij belastingfraude. Directeur Hans van der Vlist is hier dan ook over te spreken:

Het unieke aan de J5 is de operationele samenwerking tussen vijf landen. Samen treden we op tegen de dreiging van cryptocurrency’s tegen het huidige belastingsysteem, cybercrime en partijen die offshore belastingfraude faciliteren. Ook de uitwisseling van data en technologie is uniek.

En hoe zit het met het betalen van belasting over crypto in ons land? Kort samengevat: in Nederland betaal je als cryptobezitter belasting over de waarde van jouw cryptoportefeuille. Voor de meeste Nederlandse cryptobezitters valt hun cryptovermogen namelijk onder de vermogensbelasting. 

De belastingdienst bepaalt hoeveel rendement je op je vermogen moet kunnen halen. Over dit veronderstelde rendement betaal je vervolgens belasting. Deze belasting wordt de vermogensrendementsbelasting genoemd. Hoeveel je betaalt hangt af van je vermogen, maar er zijn allerlei handige aftrekposten. Zo hoef je over de eerste 30 duizend euro van je vermogen geen belasting te betalen. Voor fiscale partners is dit zelf 60 duizend euro. Heb je een studielening die niet meer wordt omgezet in een gift? Dan mag je die lening van je vermogen aftrekken voor de belasting. 

Meer weten? Neem dan contact op met de belastingdienst.

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.