Nederland bijna in top 3: meer bitcoin nodes dan China

Op twitter circuleert een afbeelding waarop de top 20 landen met aantal bitcoin nodes zijn geranked. Nederland heeft op 24 februari 527 nodes en is hiermee vierde.

DataLight heeft dit in een mooie graphic verwerkt. Hierop is goed te zien dat in de Verenigde Staten en Duitsland veruit de meeste nodes worden gedraaid. Nog een opvallende statistiek is dat Nederland China voorblijft. Ondanks al die duizenden miners in China, blijven ze toch met ongeveer twintig procent achterlopen op Nederland.

Nu alweer nieuwe nodes

Het is vandaag 27 februari en bovenstaande data is alweer achterhaald, zo snel gaat het in bitcoinland. In Nederland zijn er inmiddels weer zeven nodes bijgekomen. Dat zie je hieronder, de data en de kaart zijn samengesteld door Bitnodes. Het behoeft misschien geen uitleg maar je ziet wel dat drie plekken oververtegenwoordigd zijn, namelijk de VS, Europa en Oost-Azië.

Op de achtste plek is Singapore terug te vinden met 318 nodes. Dit is het allerkleinste land op de lijst en beslaat maar 716 km². Ter vergelijking, Nederland is 42.508 km² groot.

Nodes, uhhh?

Misschien gaan we iets te snel. In een notendop: De betrouwbaarheid en integriteit van alle bitcoin transacties worden continu gecontroleerd en gevalideerd door het netwerk zelf. Nodes (computers die als knooppunt dienen binnen het netwerk) controleren vooral transactiedata en blokdata. Een node ontvangt van een miner of een andere node het nieuwste blok van de blockchain en controleert de data. Eenmaal goedgekeurd dan wordt deze laatste versie van de blockchain doorgestuurd naar de volgende node. Op een gegeven moment heeft de meerderheid deze chain goedgekeurd en is er consensus bereikt. Het blok is geldig verklaard en de geaccepteerde blockchain wordt als enige juiste beschouwd.

Daarnaast maakt Bitnodes verschil tussen reachable en unreachable nodes. Een reachable node accepteert zowel uitgaande als binnenkomende verbindingen van het bitcoin-netwerk. Een unreachable node kan alleen uitgaande verbindingen starten, bijvoorbeeld omdat de node achter een firewall zit.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.