Nederlands cryptobedrijf koopt Spaanse voetbalclub Elche

Gisteren berichtte wij dat de Litecoin Foundation UFC gaat sponsoren. Vlak daarna werd bekend dat nog een cryptobedrijf zich in de sportwereld mengt. Deze keer gaat het om het Nederlandse Libereum. NOS meldt dat zij de Spaanse voetbalclub Elche hebben gekocht.

Het bedrijf uit het Limburgse Vaals claimt dat ze met deze overname een groot publiek bekend wil laten maken met cryptocurrency.

Geld ophalen

Misschien ken je Libereum van hun ICO Liber. Het financiële doel van de ICO heeft een soft cap van zes miljoen dollar. De harde cap is 78 miljoen dollar.

Het Limburgse bedrijf haalt inspiratie uit Red Bull Salzburg en RB Leipzig. Deze twee voetbalclubs worden gesponsord door Red Bull en deze sponsordeals hebben een grote impact op de voetbalwereld. RB Leipzig haalde in hun allereerste Bundesliga (hoogste competitie van Duitsland) direct Europees voetbal. En dat is een unicum voor een debutant.

Voor hoeveel de Spaanse club is overgenomen, is niet bekend. Libereum zegt op hun eigen website dat ze een bankgarantie van 4,3 miljoen euro als eerste aanbetaling moest afgeven.

Om mogelijke overname risico’s tot een aanvaardbaar niveau te beperken, liet Libereum de organisatie van Elche CF grondig evalueren door middel van een due diligence.

Eerder Roda JC

Cem Kumlar is de oprichter en eigenaar van Libereum. Tegen de NOS zegt hij dat financiële injecties nodig zijn om Elche terug te brengen naar de Primera División. “Daar komt onze digitale munt om de hoek kijken. We willen de token geleidelijk onderdeel laten worden van het financiële beleid in en rond de club.” Om de fans gerust te stellen zegt hij ook dat Libereum niks aan de club wil veranderen.

Uiteindelijk moet Liber het betaalmiddel in en rondom het stadion worden. Maar de ambitie stopt niet bij één voetbalclub.

Eerder keek het bedrijf ook naar Roda JC. “Dat is even blijven liggen omdat we met Elche bezig waren”, zegt Kumlar. “We zijn overigens met meer clubs uit België en Nederland bezig.”

Voor wat het waard is, oud-voetballer Kiki Musampa is adviseur van het bedrijf.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.