Nederlandse toezichthouder AFM: bitcoin en andere crypto nog niet geschikt als betaal- of beleggingsmiddel

Een Nederlandse toezichthouder zegt dat crypto nog niet het juiste middel is voor investeringen.
Paul-Willem van Gerwen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt dat particuliere investeerders zich beter niet bezig kunnen houden met cryptocurrency’s.

Crypto niet geschikt voor retail

Hij verklaarde dat de markt voor cryptocurrency moet worden beperkt tot de groothandel, volgens een nieuwsbericht van AFM. Van Gerwen zegt dat crypto niet transparant genoeg is en dat de markt te veel gemanipuleerd wordt. Daarnaast zegt hij dat er ook andere vormen zijn van criminele activiteiten.

De toezichthouder wees op dat de AFM “dergelijke handel als risicovol beschouwt” en niet volwassen. Zoals hij wel vindt van andere derivatenmarkten. Vandaar dat de AFM vindt dat crypto-transacties alleen voor grote jongens geschikt zijn.

‘Laat je niet meeslepen’

Van Gerwen erkent dat de AFM, in tegenstelling tot haar Britse tegenhangers van de Financial Conduct Authority (FCA), geen verbod oplegt voor crypto, maar hij laat wel even zijn tanden zien. “Laat je niet meeslepen in de opwinding van deze handel, laat je niet verleiden tot retailhandel”, vertelde hij. Waarna hij toevoegt dat het – nog niet – verboden is in Nederland.

“Crypto’s en afgeleide middelen zijn nog niet geschikt als betaal- en/of beleggingsmiddel”, voegde hij hieraan toe, terwijl bitcoin zich al jarenlang bewijst als store of value. Hier wil hij alleen niet aan toegeven.

Groeit de cryptomarkt?

“Wij merken op dat aanbieders deze derivaten uitroepen tot een nieuw instrument en een nieuwe indicator voor de uiteindelijke aanvaarding van de cryptomarkt”, vertelt Van Gerwen. “Het idee is dat het vertrouwen in de crypto-markt zal groeien naarmate er meer instrumenten zijn voor die markt. Maar is die redenering te rechtvaardigen?”

Als je kijkt naar de crypto adoptie, zoals de implementatie van het Lightning Netwerk, de groeiende interesse van grote bedrijven en de acceptatie van bitcoin als wettig betaalmiddel in El Salvador en de Centraal-Afrikaanse Republiek, is zo’n rechtvaardiging misschien niet onterecht. Toch is het begrijpelijk dat – in een land als Nederland – bitcoin zich nog niet erg loont als betalingsmiddel. Maar het is de vraag of dit het alleen zou mogen zijn voor de groothandel.

Delen:

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.