Internationaal Monetair Fonds zegt nee tegen bitcoin als wettig betaalmiddel in El Salvador

Afgelopen maandag kwam vanuit El Salvador het grote nieuws dat ze van plan zijn om een zogenaamde “Bitcoin stad” op te richten waarvoor ze via een obligatieronde 1 miljard dollar (ongeveer 870 miljoen euro) willen ophalen. Dat geld gaan ze voor een gedeelte gebruiken voor het opzetten van de infrastructuur van de stad en waarvan de helft gebruikt zal worden om meer bitcoin te kopen voor de reserves van het land.

Op ongeveer hetzelfde moment kwam het IMF met een vernietigend rapport over de adoptie van bitcoin als wettig betaalmiddel door El Salvador. Wat dit met name een interessante ontwikkeling maakt is dat El Salvador, indien de obligatieronde een succes blijkt, helemaal niet meer afhankelijk is van het IMF. Bitcoin zou hiermee een kans kunnen bieden voor landen als El Salvador om het “IMF-regime” te omzeilen.

De rol van het IMF en het alternatief bitcoin

De combinatie van bitcoin als wettig betaalmiddel en de obligatieronde die ze momenteel houden op een beursplatform dat compleet losstaat van het financiële systeem is voor het IMF logischerwijs combinatie die ze toejuichen. Daarmee komt de machtspositie van dit belangrijke globale financiële orgaan immers in het geding. Als landen als El Salvador straks niet meer afhankelijk zijn van de gratie van het IMF, dan kunnen ze volledig autonoom geld ophalen. Zonder de consequenties en regels die het IMF daar normaal gesproken aan verbindt.

Door de potentie van de toename van de bitcoin koers in hun voordeel te gebruiken kan El Salvador de infrastructuur binnen het land verbeteren, zonder dat ze de controle uit handen geven. In het huidige systeem is het IMF namelijk uiteindelijk de baas. Uiteindelijk heeft het IMF namelijk een claim op de infrastructuur van de landen die met hun hulp gefinancierd zijn.

Mocht het idee van El Salvador en de Bitcoin stad een succes worden, dan kan het niet anders dat vergelijkbare landen hetzelfde pad proberen te bewandelen. Wat geen goed vooruitzicht is voor de autoriteit van het IMF op de lange termijn. Het bijzondere aan het IMF is dat het een instelling is die niet in het leven is geroepen via een democratisch proces. Wat we hier zien is dat een soeverein land voor het eerste de autoriteit van het IMF in twijfel trekt.

El Salvador is als een kat in het nauw

Als je er dieper over nadenkt is het helemaal niet vreemd dat een land als El Salvador nu eens naar alternatieven kijkt om zichzelf te financieren. Jarenlang heeft El Salvador onderaan de ladder van de wereldeconomie gestaan en in die zin heeft het ook weinig te verliezen. Wat dat betreft is het commentaar vanuit de Westerse wereld op de nieuwe bitcoin-strategie van het land vreemd.

Al jaren is de Amerikaanse dollar de valuta van dienst in El Salvador en wordt het land in feite benadeeld door de geldprinterij van de Amerikaanse centrale bank. Waar ze het geld in de Verenigde Staten inzetten om de infrastructuur van het land te financieren, betaald El Salvador gedeeltelijk de rekening via inflatie.

Dat ze het nu via een andere weg aanpakken is helemaal niet vreemd. Bitcoin is een geldsysteem waarbinnen niemand de macht heeft om zomaar nieuwe eenheden bij te drukken. Objectief gezien een veel eerlijkere manier om een geldsysteem te laten draaien en gezien de prestaties van bitcoin ten opzichte van de Amerikaanse dollar de afgelopen twaalf jaar ook geen slechte investering. Deze ontwikkeling gaat hoe dan ook nog een heel interessant staartje krijgen.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Ik ben het eens met het stuk hierboven. Het IMF heeft veel teveel macht. Ik wil wel opmerken dat het omarmen van Bitcoin zolang deze zeer volatiel is toch ook grote risico’s met zich meebrengt.

    27 november 2021
  • Je kunt de koers van gebakken lucht niet omhoog praten.bitcoin gaat terug waar hij vandaan komt ,zero

    27 november 2021