Waarom bitcoin criminelen geen anonimiteit biedt

Twaalf mensen zijn onlangs gearresteerd in Costa Rica en Spanje in verband met de ontvoering (en vermeende moord) van de Amerikaanse ondernemer William Sean Creighton. Hij verdween in september 2018 en is sindsdien niet meer gezien. De familie van Creighton werd door de ontvoerders benaderd, ze vroegen om vijf miljoen dollar aan ​​losgeld. Ze kwamen niet verder dan één miljoen dollar. Creighton werd niet vrijgelaten, men veronderstelt dat hij inmiddels het leven heeft gelaten.

De politie denkt dat Creighton een doelwit was omdat hij een wedkantoor in Costa Rica had. Het bijzondere aan dit wedkantoor, behalve de naam 5 Dimes, is dat je met bitcoin kon betalen.

Opmerkelijke zaak

Het verhaal heeft om verschillende redenen de aandacht van het publiek getrokken, niet alleen omdat ontvoeringen zeldzaam zijn in Costa Rica, maar ook omdat zijn vriendin, moeder en grootmoeder allemaal zijn gearresteerd.

Nog een reden: twee politieagenten hielpen de kidnappers. Deze politiemannen werkten naar verluidt mee in het stoppen van de slachtoffer op de openbare weg, en ze stonden zijn ontvoering toe.

Je hoort het vaker in de media. Criminelen eisen bitcoin. Hackers nemen je computer over en je krijgt alleen weer toegang tot je bestanden als je bitcoin betaalt.

Bitcoin is anoniem

Anonimiteit is één van de beste eigenschappen van cryptocurrencies, en dat is ook de reden waarom bitcoin de voorkeursvaluta is voor veel criminelen. In theorie is een bitcoin wallet of ontvangstadres anoniem. Je hoeft geen identiteit prijs te geven om toegang te krijgen tot de fondsen, een private key is genoeg.

In die zin klopt het dat bitcoin anoniem is. Maar op het moment dat je bitcoin wil inwisselen voor fiat, dan verspeel je deze anonimiteit.

Raakvlak met echte wereld

En dat zie je ook terug in de criminele wereld. De ontvoerders van bovenstaand verhaal zijn geïdentificeerd en inmiddels opgepakt. Niet alle details zijn gedeeld maar het lijkt er op dat ze hun identiteit deelden op het moment dat ze bitcoin omzette in fiat geld.

Alle bitcoin transacties zijn openbaar en worden bijgehouden in het grootboek dat wij kennen als blockchain. De familie van het slachtoffer heeft die één miljoen dollar betaald met bitcoin. Ze kregen van de ontvoerders een ontvangstadres en deze hebben ze doorgegeven aan de politie.

Het hoofd van de Costa Ricaanse gerechtelijke politie zei dat de hoofdverdachte, een 25-jarige computeringenieur genaamd Morales-Vega, zijn wallet opende in zijn woning in Cartago, Costa Rica, kort nadat het geld door de familie van het slachtoffer was verzonden .

De politie kon blijkbaar de activiteit in de wallet koppelen aan het IP-adres van Morales-Vega. De Costa Ricaanse autoriteiten beweren dat ze de verdachte al vroeg in de smiezen hadden, vervolgens hebben ze deze gegevens doorgegeven aan de Spaanse politie

De verdachte en drie leden van Creighton’s familie vluchtten via Panama en Cuba naar Spanje. In Spanje genoten ze van het goede leven. Ze brachten hun tijd door in luxe appartementen en goede restaurants en eenmaal daar brachten ze weelderig door in appartementen en restaurants, blijkbaar wachtend tot de rest van de bende zich bij hen voegt. Al die tijd werden ze in de gaten gehouden door de Spaanse autoriteiten en toen werden ze gepakt.

Know your customer

Er zijn verschillende manieren waarop de politie de verdachte heeft kunnen identificeren. De meest voor de hand liggende is dat de verdachte een account bij een exchange heeft geopend om bitcoin te verkopen voor dollars of euro’s.

Ofwel, hij moest zijn echte gegeven gebruiken om te voldoen aan het KYC (know your customer) en AML (anti money laundering) beleid van de exchange of broker. Dit moet zijn gedaan vanaf zijn eigen pc, omdat het IP-adres gekoppeld kon worden.

Vanaf dat moment is het voor de politie vrij simpel om deze gegevens op te vragen. Interpol, de Costa Ricaanse en Spaanse politie waren allemaal al vroeg op de hoogte van deze gegevens en de verhuizing naar Spanje.

Conclusie

Dit is een fascinerend einde van een zeer tragische misdaad. Eentje die ons laat zien dat hoewel bitcoin anoniem is, het point of failure het contactmoment met de echte wereld is.

Hoewel het waar is dat veel misdadigers het recht hebben weten te ontlopen door het gebruik van cryptocurrencies, kan de politie mogelijk criminelen identificeren omdat ze uiteindelijk hun crypto willen inwisselen voor fiatgeld.

Met andere woorden, criminelen kunnen beter HODL’en.

 

Dit artikel verscheen eerder in Breaker.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • I’m gone tօ tell my little brother, that he should also go tօ see this blog on regᥙlar basis to get updated fгom latest rеports.

    25 februari 2019