Hoe bescherm je jezelf tegen een negatieve rente van je bank?

Het antwoord op de vraag uit de titel komt natuurlijk niet als een verrassing: bitcoin. Vorige week berichtte RTL Z dat de ING overweegt om negatieve rente te rekenen voor klanten die spaargeld bij hun stallen. Normaal gesproken zorgt alleen inflatie ervoor dat je euro’s minder waard worden, maar nu is de waarde van je geld niet eens meer veilig op je spaarrekening van de bank.

Waar komt negatieve rente vandaan?

Iedereen heeft te maken met rente, deze betaal je over leningen zoals je hypotheek en je studieschuld. We zijn gewend dat rente ook de andere kant op werkt, dan krijg je rente over je spaargeld.

De ING is de eerste Nederlandse bank die rente willen rekenen over jouw spaargeld, althans als we topman Ralph Houwers moeten geloven. Maar we kunnen deze bank nu wel als boeman aanwijzen, uiteindelijk kan je dit besluit niet los zien van mondiale ontwikkelingen.

Een paar voorbeelden: De centrale banken van Japan, Zwitserland, Zweden en Denemarken rekenen al negatieve rente, de Amerikaanse Centrale Bank (FED) verlaagt de rente en iedereen verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) volgende maand volgt.

Overigens is de depositorente van de ECB sinds 2016 min 0,4 procent. Dit betekent dat het geld kost als een bank geld bij een centrale bank bewaart. Banken kunnen natuurlijk nog steeds winst maken zolang hun leenrente hoger is dan wat een lening de bank oplevert. Deze negatieve rente werd al doorberekend aan bedrijven, maar nog niet aan huishoudens.

De eerste bank die negatieve rente rekent voor particulieren

De Financial Times schreef begin vorige week nog dat geen enkele bank gek genoeg is om de eerste te zijn om negatieve rente aan huishoudens door te berekenen. Nou ja, totdat RTL Z vorige week berichtte dat de ING met deze gedachte speelt.

De ECB heeft al plannen klaarliggen om negatieve rente voor huishoudens tegen te gaan. Hiermee moet worden voorkomen dat spaarders al hun spaargeld van de bank halen en in contant geld bewaren. Een ‘bankrun’ zorgt volgens de ECB voor ‘een destabiliserend effect op bank- en economische activiteiten’.

Bankrun onwaarschijnlijk

Jaap Koelewijn, hoogleraar corporate finance is niet bang voor een bankrun. Hij zegt: “Doe maar, ik wens ze sterkte. Dan heb je je geld opgenomen en dan? Bij een andere bank moet je ook betalen. Bij ING zullen ze wel wat merken, maar dat er nu duizenden mensen in de rij staan om hun geld op te halen, die kans acht ik niet zo groot.”

Hij houdt echter geen rekening met bitcoin. Er zijn momenteel veel meer mogelijkheden dan vroeger, toen een bankrun nog betekende dat je met een zak geld naar huis ging en deze ergens goed verstopte, of bij een andere bank opsloeg. De laatste bankrun in Nederland dateert namelijk uit 2009, toen DSB Bank omviel. Bitcoin bestond toen net een paar maanden.

Terug naar het heden, is het realistisch om te denken dat ontevreden klanten van een bank bitcoin kopen?

Waarom niet? Dit zagen we al in 2013, toen bitcoin eigenlijk nog heel jong was. Destijds was er een bankencrisis op Cyprus en veel inwoners kochten toen al bitcoin.

Bitcoin is een opslagmiddel voor waarde

Nu zijn we zes jaar verder en wordt bitcoin zelfs door Jerome Powell, de baas van de Amerikaanse Centrale Bank, omschreven als store of value. Dat betekent dat bitcoin een middel is om waarde mee op te slaan. Die rol had goud eigenlijk altijd, maar bitcoin is volgens velen klaar om die rol over te nemen.

Tone Vays, een bekende crypto analist vindt bitcoin zelfs beter dan goud als opslagmiddel.

“Bitcoin is misschien de beste waardeopslag in de geschiedenis van de wereld. Ja, de waarde is volatiel, maar het is ongeëvenaard dat bitcoin een middel is wat niet afgepakt kan worden. Dat is de echte waardeopslag, want goud is in beslag te nemen en alle andere activa nog eenvoudiger.”

David Orban, eigenaar van Network Society Ventures, dicht bitcoin nog meer belangrijke eigenschappen toe:

“Grenzeloos, zonder toestemming, draagbaar – het is eigenlijk superieur aan goud. De huidige voorbeelden van mensen uit landen als Venezuela zullen in de loop der jaren worden vervangen door nieuwe. Denk bijvoorbeeld aan de VS, wat zullen de inwoners doen als de wereldhandel in olie niet standaard meer in dollars wordt verrekend en er een nieuwe geopolitieke orde ontstaat? Zullen ze besluiten Bitcoin in grote getale te kopen? ‘

Terugkomend op de vraag: hoe bescherm je jezelf tegen negatieve rente? Op dezelfde manier als tegen inflatie. Je hebt een nieuw plan nodig waardoor je waarde niet verloren gaat.

Tijd voor plan ₿.

Koop Bitcoin


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.