Minimaal 2,8 miljard dollar uitgeleend met nep goud als onderpand, met bitcoin kan dit niet gebeuren

In de loop der jaren zijn er veel discussies geweest tussen voorstanders van goud en voorstanders van bitcoin. Vaak hebben ze hetzelfde doel van gezond, hard geld voor ogen, maar verschilt het middel. Uiteraard bivakkeren wij in kamp bitcoin.

De reden hiervoor is dat bitcoin makkelijker te bewaren is, makkelijker is te verdelen, makkelijker is te sturen over de hele wereld, een schaarser goed is, en, het allerbelangrijkste, veel gemakkelijker te controleren.

Bitcoin is beter te controleren dan goud

In dit artikel is vooral het laatste punt belangrijk. Bitcoin is beter te controleren dan goud. Gisteren werd namelijk een verhaal gedeeld uit China. Een juwelenhandelaar kreeg namelijk een lening ter waarde van miljarden dollars, hiervoor werd goud als onderpand gebruikt. Helaas maakten de geldschieters de fout om de juwelenhandelaar te vertrouwen in plaats van de goudstaven te controleren. Ze verzaakten om te controleren of de goudstaven wel van echt goud zijn. En wat blijkt? De miljardenlening heeft een onderpand van verguld koper.

Niet alles wat blinkt, is van goud

Wu Yyjian, Wu Hongyuran, Bai Yujie en Han Wei brachten dit verhaal naar buiten via de Asian Review van de Nikkei. Ze schrijven:

‘Wat kan er misgaan?

Nou genoeg, want ten minste enkele van de 83 ton goudstaven die als onderpand zijn gebruikt, bleken niets anders te zijn dan verguld koper. Geldschieters zitten nu met een lening van de resterende 16 miljard yuan in hun maag, omdat deze uitstaan tegen nep goudstaven.

Het nepgoud kwam aan het licht in februari toen Dongguan Trust Co. Ltd. het onderpand van Kingold wilde liquideren om achterstallige schulden te dekken. Eind 2019 slaagde Kingold er niet in om beleggers in verschillende trustproducten terug te betalen. Dongguan Trust zei dat ze ontdekten dat de glanzende goudstaven eigenlijk vergulde koperlegeringen waren.

Het nieuws kwam hard aan bij Kingold’s crediteuren. China Minsheng Trust Co. Ltd., een van Kingold’s grootste schuldeisers, kreeg een gerechtelijk bevel om het onderpand te testen voordat de schulden van Kingold opeisbaar werden. Op 22 mei keerde het testresultaat terug en bleek dat de staven die in de kas van Minsheng Trust waren verzegeld, ook koperlegeringen zijn.’

De 83 ton aan goud van Kingold staat gelijk aan 22% van de jaarlijkse Chinese goudproductie en is evenveel als 4,2% van de goudreserve van de Chinese staat.

Hoeveel goud is goud?

Met zulke grote getallen moet de vraag gesteld worden. Hoeveel goud dat in de wereld als onderpand wordt gehouden, is eigenlijk goud? Nu het nieuws van deze oplichting zich begint te verspreiden, zal het interessant zijn om te zien hoe het gesprek over goud als een reserve goed voor de 21e eeuw verandert.

Hoe kunnen we er ooit zeker van zijn dat dit niet op grote schaal gebeurt zonder elke staaf op de markt te testen? De coördinatie en het geld dat nodig is om alle goudstaven ter wereld te testen om hier enige zekerheid over te krijgen zijn enorme hindernissen.

Voordeel wordt uitvergroot

Maar wat heeft dit met bitcoin te maken? Alles. In de introductie van dit artikel schreven we al dat bitcoin beter is te controleren dan goud. Je hoeft alleen maar de software te downloaden die de blockchain van bitcoin scant en bijwerkt als er blokken worden geproduceerd. Zo kan de gehele blockchain worden gecontroleerd om te checken de bitcoin daadwerkelijk bitcoin is en niet een of andere bedrieglijke token.

De kosten van dit verificatieproces zijn praktisch niets vergeleken met de kosten voor het verifiëren van de authenticiteit van goud. Wellicht dat dit voordeel in de loop der tijd wordt uitvergroot, als blijkt dat meer ‘onderpandgoud’ nep blijkt te zijn.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Goud is nog grotere kloterij dan Bitcoin

    30 juni 2020