Wetgever New York stelt meer cryptovriendelijke wet voor

Ron Kim, wetgever van de staat New York, heeft gisteren een nieuw wetsvoorstel voorgesteld. De nieuwe wet moet investeerders in cryptocurrencies beschermen en moet bovendien cryptogerelateerde organisaties gaan verlichten van bureaucratische rompslomp. In het ideale geval zou het nieuwe wetsvoorstel het huidige BitLicense moeten gaan vervangen. Kim introduceerde de wetgeving op 13 maart, nadat hij met blockchain experts over het onderwerp had gesproken.

Meer toezicht

Wat houdt het nieuwe wetsvoorstel in? Bedrijven die cryptogerelateerde activiteiten uitvoeren, moeten verplicht routinematig worden gecontroleerd door een derde partij. Organisaties die in cryptocurrency handelen dienen daarnaast de activa met de juiste veiligheidsmaatregelen te beschermen, zodat investeerders minder risico lopen. Elke organisatie die hiermee akkoord gaat, ontvangt een digitaal goedkeuringszegel (New York Seal of Approval) om de consument ervan te overtuigen dat het verkooppunt betrouwbaar en veilig is.

Vervanger van BitLicense

Op dit moment worden cryptocurrency organisaties binnen New York gereguleerd door middel van BitLicense. Wat houdt dit in? Organisaties die handelen in cryptovaluta, moeten een licentie aanvragen. Om in aanmerking te komen, moeten deze organisaties een commissie betalen aan de staat New York. Het aanvragen van een BitLicense is geen gemakkelijk proces. Het gaat vaak gepaard met hoge kosten en veel bureaucratie. Soms moeten bedrijven in totaal meer dan 50.000 dollar betalen om in aanmerking te komen.

Met het nieuwe wetsvoorstel wil Ron Kim het proces makkelijker en goedkoper maken voor organisaties die handelen in cryptocurrencies. Daarnaast is veiligheid een belangrijk punt volgens Kim. In een eerder kort onderzoeksrapport legt hij uit dat hij op deze manier ‘de nieuwe Mt. Gox’ wil voorkomen. Cryptocurrency organisaties zouden moeten handelen op basis van veiligheid, in plaats van het betalen van een commissie aan de staat.

Regulering

De Amerikaanse overheid heeft zich in 2017 relatief stil gehouden op het gebied van cryptocurrencies en blockchain. Daar lijkt dit jaar verandering in te komen. Op federaal en staatsniveau buigen overheden zich steeds meer over cryptocurrencies en regulering. Investeerders in de Verenigde Staten horen hierover steeds meer nieuws van verschillende overheidsinstanties.

Dit nieuwe wetsvoorstel kan in ieder geval een voorbeeld scheppen voor consumentenbescherming in de sector. Daarnaast kan de versoepeling ten opzichte van BitLicense ervoor zorgen dat cryptocurrency exchanges in New York gemakkelijker kunnen opereren.

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.