New York Post: ‘iedereen met bitcoin is een psychopaat, ze geven om niemand’

Het Amerikaanse nieuwsplatform The New York Post haalde een onderzoek aan van Queensland University of Technology waarin bitcoiners allemaal negatieve karaktereigenschappen worden toegeschreven. In de titel worden ze zelfs psychopaten genoemd die om niemand iets geven.

Clickbait kent geen nuance

Het artikel is niets meer dan clickbait (net als de titel van dit artikel) en wordt door de hoofdonderzoeker zelf al onderuit gehaald. Het artikel verscheen eerder al in The Sun onder een titel met net iets meer nuance. Zie hier het verschil:

  • New York Post: Bitcoin fans are psychopaths who don’t care about anyone, study shows
  • The Sun: Are you a dark tetrad? New ‘evil Bitcoin personality type’ revealed by scientists

Argumentatie zelf onderuit gehaald

De onderzoekers vroegen 566 mensen om persoonlijkheidsenquêtes in te vullen en om vragen te beantwoorden over hun houding ten opzichte van crypto. Van de deelnemers meldde een op de vier dat ze crypto bezaten en tweederde toonde interesse in crypto-investeringen.

Dr Di Wang is de hoofdonderzoeker en hij zegt: “We hebben slechts een deel van de mensen die geïnteresseerd zijn in crypto en die deze eigenschappen hebben, bestudeerd. Als je toevallig bitcoin of een andere crypto hebt dan kan je deze eigenschappen wel of niet hebben.”

Ten eerste is de onderzoeksgroep ontzettend klein en ten tweede is het wel heel makkelijk voor The New York Post om alle bitcoiners psychopaten te noemen als ze kennelijk alleen maar psychopaten met bitcoin hebben onderzocht.

Bitcoiners hebben vier negatieve eigenschappen

Het onderzoek draagt de illustere naam Dark personalities and Bitcoin: The influence of the Dark Tetrad on cryptocurrency attitude and buying intention. Ofwel: Duistere persoonlijkheden en bitcoin, de invloed van donkere tetrad op de houding naar cryptocurrency en intentie om te kopen. Met tetrad bedoelen de onderzoekers een groep van vier nare eigenschappen bestaande uit narcisme, machiavellisme, psychopathie en sadisme.

Ze worden dark genoemd vanwege hun slechte eigenschappen. Dr. Wang schreef erover in TheConversation. Hij zegt dat deze dark tetrads leiden tot extreem egoïsme en misbruik maken van anderen,  zonder empathie te tonen. De donkere tetrad zijn ook vaak gerelateerd aan risicovol gedrag.

Gokken en wantrouwen

Volgens het onderzoek zijn er twee redenen waarom ‘psychopaten’ zich aangetrokken voelen tot bitcoin:

  1. Het hoge risico van investeren in bitcoin en crypto trekt veel gokkers aan
  2. Bitcoin wordt niet uitgegeven door een centrale autoriteit, dit is aantrekkelijk voor mensen met een groot wantrouwen naar de overheid

Wang zegt dat machiavellisten goed zijn in bedrog en een berekende benadering hanteren om doelen te bereiken. “Ze houden van crypto voornamelijk omdat ze politici en overheidsinstanties wantrouwen,” aldus Dr. Wang.

“Veel crypto-aanhangers geloven dat regeringen corrupt zijn en crypto vermijdt corruptie bij de overheid.”

De ene bitcoiner is de andere niet

Hier heeft de onderzoeker gelijk in, maar het is niet zo zwart wit. Het vertrouwen (of wantrouwen) in centrale partijen is voor de ene bitcoiner anders dan voor de andere bitcoiner. Dit ligt volledig aan de context van het individu.

Het lijkt of de het artikel van New York Post een paar dingen door elkaar haalt. Er staat dat bitcoiners dus psychopaten zijn die met niemand rekening houden. Er zullen vast Norman Bates-achtige types crypto traden, maar tegelijkertijd zijn er zo ontzettend veel bitcoiners die de wereld juist willen verbeteren. 

Elke euro of dollar van hun hard verdiende geld investeren ze om het bitcoinnetwerk weer wat sterker te maken. En dat bitcoinnetwerk biedt juist een reddingsboei voor zo ontzettend veel nare situaties.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • ”Psychopaten”: Kern van waarheid misschien? Wereldverbeteraars? De zaken wel uit elkaar houden. Grote risico nemende individuen die de wereld verbeteren? Ik vraag het mij af.

    15 april 2022