Hebben oprichters Nexo geld gestolen van goed doel? Cryptocurrency leenplatform dreigt met juridische stappen

Nexo heeft een blog gedeeld op hun eigen website waarin ze dreigen met juridische stappen tegen een anonieme Twitteraar. Het doel is het anoniempje tot stilte te manen. De Twitteraar beticht de oprichters van Nexo dat ze geld hebben verduisterd voor hun eigen doeleinden van een goed doel voor medische hulp van kinderen.

Nexo is een platform waar je crypto aan kunt uitlenen tegen rente.

Geld gestolen van goed doel

Het Twitter-account, dat zichzelf in de derde persoon bestempelt als ‘Otter’, publiceerde gisteren een reeks tweets waarin beweerd wordt dat de oprichters van Nexo geld hebben gestolen van een goed doel. De tweets hebben duizenden likes en retweets gekregen.

Wat zijn de aantijgingen van otter?

Onderstaande komt van otter zelf en is niet gefactchecked door ons. Volgens otter is Nexo mede opgericht door drie Bulgaren.

  1. Kosta Kantchev
  2. Antoni Trenchev
  3. Georgi Shulev

Juridisch gezien is de derde, Georgi Shulev uit het register geschrapt. Hij is de zoon van de voormalige Bulgaarse vice-premier Lydia Shuleva.

Otter zegt dat in 2020 Bulgaarse verslaggevers een enorm schandaal over HelpKarma ontdekten, dit is een liefdadigheidsinstelling die zich richt op de gezondheid van kinderen. Volgens bird.bg (Bureau for Investigative Reporting & Data) werden de donaties gebruikt voor de aankoop van onroerend goed, luxe persoonlijke reizen enzovoort. Wat zij verder ontdekten was dat Kalin Kanchev, de vader van de nummer 1 van de 3 in maart 2018 werd geĆÆnstalleerd in de raad van bestuur van HelpKarma.

Toevallig was in maart 2018 de eerste ICO van Nexo.

Minister van Financiƫn sprak zich uit

Otter zegt dat HelpKarma miljoenen dollars ophaalde via donaties en enorme commissies uitdeelde aan:

  • het bestuur (vader van 1)
  • oprichter (neef van 1)
  • salarissen voor collega’s met een maandsalaris van 50 duizend dollar (gemiddeld in Bulgarije is duizend dollar).

Het was zo’n groot schandaal dat de vice-minister van FinanciĆ«n van Bulgarije zich ermee bemoeide. Hij berekende dat 12,2% van de donaties werd uitbetaald als “salarissen”, terwijl dit maar 5% mag zijn. Er stonden overigens maar 17 mensen op de loonlijst.

Toch bleef Konsta Kanchev (nummer 1 van 3) geld verduisteren volgens otter, en hij bouwde hiermee een paleis. Otter zegt dat het geld kwam van de donaties van meer dan 130.000 Bulgaren die dachten dat hiermee kinderen medisch werden geholpen.

Geld van HelpKarma naar leenbedrijf

Een ander onderzoeksnieuwscentrum in Bulgarije genaamd Lupa.bg, ontdekte dat terwijl de donaties van HelpKarma binnenstromen, Credissimo & CredissimoSuper veel kapitaal binnen kregen. Volgens otter heeft Credissimo deze dezelfde aandeelhouders als HelpKarma en Nexo. Credissimo is een Bulgaars kredietbedrijf dat dagleningen tegen scherpe tarieven aanbiedt.

Voor wat het waard is, Credissimo wordt 32 keer genoemd in de whitepaper van de ICO van Nexo.

Stoppen en ontkrachten

Nadat otter deze aantijgingen deelde op Twitter publiceerde Nexo diezelfde dag nog twee berichten op haar website: een van deze was een brief met als doel dat het Twitter-account moest stoppen met posten (want anders…), het andere bericht probeert de aantijgingen van otter te ontkrachten.

In de ontkrachtings-blog valt te lezen:

“Verschillende anonieme Twitter-accounts gebruiken leugens en verdraaiing in weer een nieuwe lastercampagne tegen Nexo en profiteren van shortposities in een noodlijdende markt. De hele draad van de anonieme groep shortsellers is gebaseerd op oppervlakkige leugens en vergezochte connecties uit 2020.”

Otter zegt dat er naast deze twee pagina’s, er ook 25 duizend dollar is geboden op zijn Twitter-account.

Nexo, dat rentetarieven van 18% biedt op cryptocurrency, beweert meer dan vier miljoen klanten te bedienen. Het heeft meer dan 12 miljard dollar onder beheer, volgens de website.

We blijven deze soap volgen want dit krijgt ongetwijfeld een staartje. Als de euforie van de bullmarkt afneemt, dan is het niet alleen tijd om te bouwen, maar komen ook de schandalen naar voren. Wat dat betreft geldt niet alleen voor investeren, maar ook voor nieuws: Never waste a good bearmarkt.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.