Waarom wil Meta geen NFT’s op Facebook en Instagram?

Meta, het moederbedrijf Instagram en Facebook, heeft aangekondigd dat het de integratie van NFT’s op zijn platforms zal beëindigen. Betekent dit dat de hype rondom NFT’s dood is, of is het simpelweg te duur voor Meta?

NFT’s moeten plaats maken

Maandag kondigde het hoofd van handel en financiële diensten bij Meta, Stephane Kasriel, op Twitter aan dat ze stoppen met NFT’s. Hierdoor kunnen ze zich concentreren op andere manieren om videomakers en bedrijven te motiveren en te ondersteunen.

Dat is bijzonder, want Meta is begon nog geen jaar geleden met de integratie van NFT’s op Instagram en Facebook. Een klein groepje gebruikers kon hier al mee testen.

NFT’s werden heel snel heel groot

In 2021 werden NFT’s ogenschijnlijk uit het niets mainstream. Veel investeerders en artiesten hebben hier veel geld mee verdiend. Verhalen over Beeple die tientallen miljoenen heeft gekregen voor zijn NFT’s, zorgden ervoor dat ook de normale media opeens explainers over NFT’s gingen maken.

Als de media er over berichten, en gebruikers van socialmediaplatformen veel praten over NFT’s, dan weet je dat de grote bedrijven ook in deze vijver willen vissen. Meta besloot halverwege 2022 om ondersteuning voor NFT’s te bieden, toen de hype al wat ging liggen.

Meta investeert liever in reels dan NFT’s

Kasriel zegt dat de focus van Meta verlegd wordt naar andere communicatie- en inkomstentools, zoals Reels. Meta zal ook blijven samenwerken met NFT-makers die hun tools gebruiken om hen te helpen bij het uitbreiden van hun community’s.

The Wall Street Journal schreef vrijdag dat Meta van plan is om de komende maanden veel medewerkers te ontslaan. In november ontsloeg Meta al 11.000 werknemers, of bijna 13% van al het personeel van over de hele wereld. Dit was de grootste ontslagronde in de geschiedenis van het bedrijf.

Techindustrie heeft het zwaar

Nu alle markten weer op aarde zijn en er niet dagelijks all time highs worden behaald in crypto en aandelen, moeten techbedrijven ook pas op de plaats maken. We kunnen het effect van de coronapandemie niet uitvlakken, evenals de acties van de centrale bank.

Zij doen er alles aan om de inflatie te beteugelen, en dat heeft weer geleid tot minder investeringen. Minder geld betekent minder vacatures en een toename van het aantal ontslagen.

Het grootste voorbeeld van dat het niet zo lekker gaat in de techwereld in de VS, diende zich vorige week aan. Silicon Valley Bank, de bank voor tech start-ups, is kopje onder gegaan.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.